c S

Višja volilna udeležba pozitivna z vidika lokalne demokracije

19.11.2018 07:34 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Nedeljske lokalne volitve so se večinoma odvile po pričakovanjih, je pa po besedah predavateljice na ljubljanski FDV Simone Kukovič z verjetnim drugim krogom presenetil Koper. Z vidika lokalne demokracije je dobrodošla novica o višji volilni udeležbi, kar oceni Kukovičeve kaže, da so ljudje prepoznali pomembnost lokalnih volitev.

Nedeljske lokalne volitve po mnenju Kukovičeve niso postregle z večjimi presenečenji, pri čemer izstopa Koper, kjer delni neuradni izidi kažejo na drugi krog. V njem se bosta pomerila aktualni župan Boris Popovič in Aleš Bržan.

Drugi krog bodo imeli tudi v Mariboru, kjer se bosta za županski stolček spopadla Aleksander Arsenović (SMC) in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). Za Kukovičevo rezultat ni presenečenje, saj je vse kazalo na drugi krog. Kot je spomnila, se je v drugem največjem mestu bil troboj, a je v drugem krogu mesto le za dva kandidata. Tretji, aktualni župan Andrej Fištravec, se bo tako po dobrih petih letih poslovil iz mariborske mestne hiše.

Kukovičeva sicer pozdravlja predvsem višjo volilno udeležbo. "To je pozitivno z vidika lokalne demokracije. Ljudje so le prepoznali pomembnost lokalnih volitev in se kljub temu, da so to v zadnjih 12 mesecih že tretje volitve, šli na volišča," je dodala za STA.

V Ljubljani presenečenja z zmago aktualnega župana Zorana Jankovića v prvem krogu ni bilo. "Mislim, da je bil Anže Logar sicer močan protikandidat, najmočnejši, ki ga je lahko SDS postavila," je ocenila. Ob tem je dodala, da je bil v Ljubljani "vseskozi občutek, da so bili protikandidati iz levosredinskih političnih strank bolj medli". "Morda so bili strateško tako izbrani, da se ne bi število glasov preveč razpršilo med te kandidate," je še povedala.