c S

Ministrstvo za kulturo zapušča edina medijska inšpektorica v državi

16.11.2018 07:14 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Na ministrstvu za kulturo so potrdili, da je medijska inšpektorica Sandra Vesel dala odpoved delovnega razmerja in odhaja s koncem januarja. Tako bo medijski inšpektorat ostal brez edine inšpektorice. Na ministrstvu pravijo, da si bodo prizadevali za kadrovske okrepitve. Natečaj bo objavljen v kratkem.

"Sandra Vesel je 5. 11. 2018 podala odpoved delovnega razmerja, vendar bo do 31. 1. 2019 opravljala delo. Prizadevamo si, da bi do takrat zagotovili ustrezno zamenjavo, zato bomo v kratkem objavili javni natečaj za zasedbo delovnega mesta inšpektorja za medije," so za Večer pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Za STA so dodatno pojasnili, da je od petih inšpektorjev, zaposlenih na inšpektoratu za kulturo in medije, en pristojen za področje medijev. Leta 2016 je inšpektorat prejel 38 prijav s področja medijev, v letu 2017 46 prijav, letos do danes pa 41 prijav. Želeli bi si sicer več inšpektorjev za to področje, saj je obremenitev velika, a je na inšpektoratu za področje medijev sistemizirano eno delovno mesto.

Večer izpostavlja, da so poznavalci medijskega prostora, ko so govorili o slabih praksah, širjenju sovražnega govora v medijih in nesankcioniranih kršitvah medijske zakonodaje, v zadnjih letih velikokrat s prstom pokazali prav na inšpektorat za medije. A zgolj ena inšpektorica spremlja delovanje več kot 2000 medijev, kolikor jih je vpisanih v razvid.

Nadzor na področju medijev in avdiovizualne kulture je bil v obdobju od julija 2015 do konca leta 2017, ko je Veselova opravljala tudi delo v. d. inšpektorice, izveden v manjšem obsegu, so razmere na inšpektoratu pojasnili na ministrstvu. Od začetka letošnjega leta pa inšpektorica za medije ne opravlja več dela v. d. glavne inšpektorice, zato se lahko zaostanki iz preteklih let bolj kontinuirano rešujejo. Kljub temu pa si bodo na ministrstvu prizadevali za kadrovsko okrepitev inšpektorata, so še pojasnili za STA.

Zagotovili so, da se zavedajo, da je v inšpektoratu zaposlenih premalo inšpektorjev za opravljanje tako obsežnega dela in si bodo še naprej prizadevali za kadrovsko okrepitev inšpektorata.