c S

Sindikat delavcev migrantov s pobudo za oceno ustavnosti dveh členov zakona o dohodnini

16.11.2018 07:14 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Član Sindikata delavcev migrantov je v začetku tedna na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti 44. in 45. člena zakona o dohodnini in ustavno pritožbo. Kot so danes sporočili s sindikata, delavec migrant del davkov plačuje v Avstriji, dohodnino pa doplača v Sloveniji, njegov razpoložjivi dohodek pa je nižji, kot če bi delal v Sloveniji.

"Verjamemo, da bo ustavno sodišče prepoznalo neenak položaj davčnih zavezancev, ki se jih po trenutni zakonodaji ločuje glede na to, ali so zaposleni pri slovenskem ali tujem delodajalcu, ter da bo zatem tudi sprejelo pravično odločitev," je zapisal predsednik sindikata Mario Fekonja.

Pobudnik ustavne presoje po navedbah sindikata v tujini ne dela zaradi koristoljubja, temveč ga je v to prisilila socialna stiska. Prevoz na delo in samo delo mu vzameta po 13 do 14 ur dnevno. Del davkov plačuje v Avstriji, dohodnino pa doplača v Sloveniji.

V sindikatu so prepričani, da je zaradi slovenske zakonodaje po plačilu davkov razpoložljivi dohodek delavcev migrantov nižji, kot bi bil, če bi delal v Sloveniji, in nižji od tistih slovenskih davčnih zavezancev, ki imajo enake dohodke in enake stroške ter delajo v Sloveniji.

"Matematične simulacije so pokazale, da je finančni izplen delavca migranta nižji, če slovenski davčni rezident dela v Avstriji in ne v Sloveniji. Zato meniva, da je kršenih več temeljnih ustavnih načel, zlasti načelo enakosti in prepovedi diskriminacije," sta ocenila odvetnika Davor Ozmec in Slavko Vesenjak.

Ena izmed možnosti, da se izenači delavce v Sloveniji in delavce, zaposlene v tujini, je po njihovi oceni, da slovenski delavci stroškov v zvezi z delom ne prejmejo več "na roko", kot jih sedaj, ampak zgolj kot olajšavo in s tem delavcu v Sloveniji dejansko znižajo razpoložljiv dohodek. V takšni obliki jih priznavajo namreč tudi delavcem migrantom. Vendar bi to po navedba sindikata na glavo obrnilo celoten plačni in s tem tudi davčni sistem.