c S

Katja Šugman Stubbs korak bliže izvolitvi za ustavno sodnico

15.11.2018 17:06 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Mandatno-volilna komisija predlaga državnemu zboru, naj za sodnico ustavnega sodišča izvoli Katjo Šugman Stubbs. V koalicijskih poslanskih skupinah jo ocenjujejo kot izjemno strokovnjakinjo, v SDS in NSi pa bi na tem mestu raje videli Verico Trstenjak. DZ bo o njenem imenovanju glasoval prihodnji teden.

Generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač je uvodoma pojasnila, da je predsednik republike Borut Pahor tako Šugman Stubbsovo, ki so jo predlagale koalicijske stranke, kot Verico Trstenjak, ki se je v igri za kandidaturo znašla na predlog SDS, ocenil kot ustrezni kandidatki. Po dodatnih posvetovanjih s poslanskimi skupinami pa se je odločil predlagati Šugman Stubbsovo, saj ima v DZ, kot kaže, zagotovljeno podporo za izvolitev.

Pravnica in psihologinja Šugman Stubbsova je po oceni Pahorjevega urada več kot primerna kandidatka, ki ima bogate izkušnje in je pokazala visoko stopnjo zavezanosti varovanju človekovih pravic.

S tem se strinjajo v koalicijskih poslanskih skupinah in Levici, ki bo kandidatko tudi podprla. Da gre za vrhunsko strokovnjakinjo z izjemnim življenjepisom, sta denimo prepričani Maša Kociper (SAB) in Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po mnenju Kociprove je njena specializacija "točno to, kar ustavno sodišče potrebuje". Tudi Janiju Möderndorferju se zdi pomembno, da se je kandidatka opredelila do ključnih vprašanj in da bo varovala človekove pravice.

Manj navdušeni so nad kandidatko v SDS in NSi, kjer bi na položaju ustavne sodnice raje videli Trstenjakovo. Med drugim jih moti, da se Šugman Stubbsova ob svoji akademski karieri še ni preizkusila v praksi, kot je opozoril vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Očital ji je tudi, da ni imela nobenega interesa za kandidaturo, dokler se ni pojavilo ime Verice Trstenjak in jo je nekdo pozval, "da onemogoči kandidaturo tej odlični kandidatki".

Tudi Jožef Horvat (NSi) je opozoril, da s Šugman Stubbsovo na "ustavno sodišče dobivamo izjemno znanstvenico, ki ni v življenju napisala ene sodbe", s tem pa ljubljanska univerza izgublja eminentno profesorico na področju človekovih pravic. Horvata skrbi tudi svetovnonazorska uravnoteženost ustavnega sodišča.

Tako bi bila po mnenju SDS in NSi boljša kandidatka Trstenjakova, ki je sicer tudi v koaliciji ne zavračajo. Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je ne zavračajo a priori le zato, ker jo je predlagala SDS, in bodo o njenem imenovanju odločali, ko bo tak predlog v proceduri. Tudi Franc Jurša (DeSUS) je pojasnil, da so obe kandidatki šteli za ustrezni in bi namenili podporo vsaki, ki bi bila izvoljiva.

Poleg navedenih očitkov pa v SDS Šugman Stubbsovi zamerijo tudi njeno mnenje v zadevi Patria. Po besedah Anje Bah Žibert je namreč javno zagovarjala odločitev sodišča na prvi stopnji, s čimer se je "postavila na stran kršitev človekovih pravic in ustave". Zato kandidatka po njenih besedah ne vzbuja zaupanja in je ne morejo podpreti.

Okoli zadeve Patria se je nato vrtel velik del poslanske razprave, ki se je večkrat zašla tudi v medsebojna obračunavanja. Na koncu so člani odbora predlog, da DZ imenuje Šugman Stubbsovo za ustavno sodnico, predlog podprli z 11 glasovi za šestimi proti. Na glasovanju v DZ bo za izvolitev potrebovala vsaj 46 poslanskih glasov.

Člani odbora so danes podprli tudi predlog, da DZ za direktorja Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) imenuje Gorazda Čibeja. Čibej agencijo kot v. d. direktorja vodi od januarja, po predlogu vlade pa bi šestletni mandat nastopil s 1. januarjem 2019.