c S

Gruevski na Madžarsko prek Albanije

15.11.2018 11:42 Skopje/Beograd/Budimpešta, 15. novembra (STA) - Srbski dnevnik Politika, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Tanjug, danes poroča, da je bivši makedonski premier Nikola Gruevski pobegnil iz Makedonije na Madžarsko preko Albanije. Po navedbah Politike je pri tem uporabljal lažni potni list. Makedonsko-albansko mejo naj bi prestopil ponoči in nato nezakonito prispel v Tirano.

V Tirani naj bi odšel na madžarsko veleposlaništvo, nato je z jutranjim letom odpotoval v Budimpešto.

Po navedbah Politike posadka letala ni vedela, kdo je potnik, ki je imel ves čas poleta na sebi klobuk in sončna očala. Dodaja, da je bil bivši premier v času, ko je začel veljati njegov priporni nalog, že v madžarski prestolnici. Gruevski bi moral minuli teden začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja pri nabavi službenega luksuznega mercedesa.

V kabinetu madžarskega premierja Viktorja Orbana so v sredo potrdili, da je Gruevski pri pristojnih madžarskih organih že vložil prošnjo za azil in zahteval status begunca.

Iz madžarske vladajoče Orbanove stranke Fidesz so ob tem v sredo sporočili, da Gruevskega v Makedoniji politično preganjajo. "Na Madžarskem je politik zaprosil za azil, saj ga v tem trenutku preganja in ogroža leva vlada, ki je pod vplivom ameriškega milijarderja Georgea Sorosa," je v sredo v Budimpešti dejal tiskovni predstavni stranke Balasz Hidveghi.