c S

Odstopil britanski minister za brexit

15.11.2018 12:39 London, 15. novembra (STA) - Britanski minister za brexit Dominic Raab je danes odstopil, ker mu, kot je sporočil preko Twitterja, vest ne dopušča, da bi podpiral osnutek dogovora o brexitu z EU. Čeprav je britanska premierka Theresa May v sredo sporočila, da ima podporo ministrov glede osnutka dogovora, naj bi mu več ministrov nasprotovalo, poroča britanski BBC.

Raab je bil v svoji ministrski vlogi tesno vpet v dogovarjanja pogojev ločitve med Londonom in Brusljem. V svoji odstopni izjavi je navedel, da osnutka dogovora ne more podpreti, ker predlagana rešitev za Severno Irsko predstavlja resno grožnjo celovitosti Združenega kraljestva.

"Predvsem pa se glede na obljube, ki smo jih dali državi, ne morem sprijazniti s pogoji predlaganega dogovora," je zapisal.

"Zaslužite si ministra za brexit, ki lahko prepričljivo zagovarja dogovor, ki si ga želite," je dodal.

Tik za Raabom je odstopila tudi ministrica za delo Esther McVey. "Dogovor, ki ste ga predstavili vladi, ne spoštuje rezultata referenduma," je zapisala v odstopni izjavi Mayevi. Ocenila je še, da se je London v osnutku dogovora podredil Bruslju in da to ogroža integriteto Velike Britanije.

Pred Raabom je svoj odstop že naznanil britanski državni sekretar na ministrstvu za Severno Irsko Shailesh Vara, ki prav tako nasprotuje sklenjenemu osnutku dogovora o brexitu.

Nato je odstopila še državna sekretarka na ministrstvu za brexit Suella Braverman. Kot je navedla v odstopnem pismu Mayevi, popuščanja Bruslju "ne spoštujejo volje ljudi".

Britanski mediji ugibajo, da bo v prihodnjih dnevih s svojih položajev odstopilo še več visokih politikov, med njimi domnevno minister za trgovino Liam Fox in ministrica za razvojno pomoč Penny Mordaunt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vedno glasnejša so tudi ugibanja o morebitnem glasovanju o nezaupnici premierki. Konservativna poslanka Anne Marie Morris je za BBC ocenila, da je vodja kabineta konservativcev Graham Brady verjetno prejel že dovolj pisem, da bi lahko glasovali o zaupnici Mayevi. Po oceni poslanke je na voljo še dovolj časa, da se imenuje novega premierja in spremeni smer brexita. "Sedaj ni čas za njeno vodenje," je kritizirala Mayevo.

Raab je sicer na položaju ministra za brexit julija nasledil Davida Davisa, ki je takrat prav tako odstopil zaradi nasprotovanja načrtom Mayeve glede izhoda Velike Britanije iz unije.

Britanska vlada je v sredo podprla osnutek dogovora o brexitu, nakar sta EU in London tudi objavila osnutek ločitvenega sporazuma na 585 straneh in oris politične izjave o prihodnjih odnosih, ki bo priložena k sporazumu. Sporazum morata na strani unije potrditi še parlament in Svet EU, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu.