c S

V volilnem letu po ugotovitvah TI investicij v novogradnje v občinah za 420 milijonov evrov več kot lani

15.11.2018 11:06 Ljubljana, 15. novembra (STA) - Transparency International (TI) Slovenia je v analizi o investicijah v občinah ugotovil, da se "jasno kaže trend povečanja investicij občin v novogradnje in obnove v letu volitev". V primeru realizacije predvidenih proračunov se bodo investicije v novogradnje v vseh občinah glede na lansko leto povečale skoraj za 420 milijonov evrov, so pojasnili.

Kot je v sporočilu za javnost ob današnjem izidu analize, v okviru katere so pregledali proračune občin v letih 2008-2018, zapisal generalni sekretar Ti Slovenia Vid Tomić, je trend povečanja investicij v novogradnje in obnove v letu volitev še posebej opazen v petih največjih slovenskih občinah, to so Ljubljana, Maribor, Koper, Celje in Kranj.

V TI Slovenia so investicije v proračunih občin spremljali že ob nadzoru lokalnih volitev leta 2014, v letošnji analizi z novejšimi podatki pa so omenjeni trend potrdili.

Kot je pojasnil Tomić, v volilnih letih porast investicij občin povečuje tako bruto domači proizvod kot zaposlenost, ki v nevolilnih letih ponovno upade. Analiza sicer ni pokazala, da bi se ob povečanju investicij občin v volilnih letih zviševale tudi cene gradbenega materiala in storitev, s čimer bi občine lahko dražile druge javne in zasebne investicije. Pokazala pa je, da so investicije občin v letu 2014 pozitivno vplivale na gospodarsko okrevanje Slovenije po recesiji.

Zaradi opaznega trenda politično motiviranih investicijskih ciklov v občinah TI Slovenia poziva predvsem ministrstvi za finance in za javno upravo, da v prihodnje pozorneje spremljajo učinke investicijskih ciklov občin. "Pri tem ostaja odprtih veliko vprašanj, med drugim tudi, ali tovrstne investicije v letih, ko potekajo občinske volitve, res bistveno povečajo možnost ponovne izvolitve županov. V tem primeru obstaja tveganje, da se z javnim denarjem novim kandidatom onemogoča pošteno participacijo na volitvah," je še poudaril Tomić.

V TI Slovenia so sicer opozorili tudi na potrebo po nadaljnjih raziskavah povezav investicijskih ciklov z zadolženostjo občin, po pregledu smotrnosti predvolilnih investicij in morebitnih korupcijskih tveganjih pri porabi javnih sredstev.