c S

Makedonski premier Zaev pričakuje madžarsko izročitev predhodnika Gruevskega

15.11.2018 07:20 Skopje/Budimpešta, 14. novembra (STA) - Makedonski premier Zoran Zaev pričakuje, da bo Madžarska izročila bivšega premierja Nikolo Gruevskega, ki je v Budimpešti zaprosil za azil. Madžarske oblasti so medtem sporočile, da bodo izvedli postopek preverjanja prošnje Gruevskega, hkrati pa so v Budimpešti zatrdili, da ne želijo poslabšati odnosov s Skopjem.

Iz urada madžarskega premierja Viktorja Orbana so danes potrdili, da je Gruevski vložil prošnjo za azil na Madžarskem. Glede na to, da je bil premier Makedonije deset let, so mu "iz varnostnih razlogov" dovolili, da prošnjo vloži in da se ga zasliši na sedežu urada za priseljevanje in azil v Budimpešti, so pojasnili.

Dodali pa so še, da je "Makedonija strateški partner in pomemben zaveznik Madžarske". Zagotovili so, da se nikakor ne želijo vmešavati v notranje zadeve suverenih držav. "Presojo prošnje bivšega makedonskega premierja za azil jemljemo zgolj kot pravno vprašanje," so zatrdili. Več informacij o tem vprašanju pa ne nameravajo dajati, dokler postopek ne bo končan.

Makedonski premier Zaev vendarle pričakuje, da bodo madžarske oblasti na koncu Gruevskega izročile nazaj makedonskemu pravosodju, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

"Pričakujemo, da bo Madžarska dokazala, da ne bo ščitila kriminalcev, ki so škodovali državljanom Makedonije. Kako bi me, države kandidatke, bile še motivirane, če bi članica EU postala zatočišče za kriminalce in ne bi več spoštovala mednarodnega prava," se je vprašal Zaev.

Pojasnil je, da so makedonske oblasti v skladu z mednarodnimi pravili že zahtevale izročitev Gruevskega od Madžarske in da so "spoštovali zakone zelo striktno in pozorno". Kot navaja agencija Mia, bi sicer na Madžarskem postopek preverjanja prošnje Gruevskega lahko trajal nekje do 90 dni.

Zaev je sporočil še, da so odprli preiskavo, kako je Gruevski lahko zapustil državo. Zanikal pa je ugibanja, da naj bi šlo za kak "politični dogovor" z Gruevskim, da se mu pusti zapustiti Makedonijo, še poroča Mia.

Gruevski je iz Makedonije pobegnil, potem ko bi moral začeti prestajati dveletno zaporno kazen, na katero je bil obsojen maja zaradi nakupa službenega avtomobila mercedes, vrednega 600.000 evrov. Vozilo naj bi skrivoma leta 2012 kupili s proračunskimi sredstvi za namen njegove osebne uporabe.

Prizivno sodišče je oktobra izrečeno kazen potrdilo. Minuli petek pa je sodišče zavrnilo še njegovo pritožbo na odločitev o začetku prestajanja kazni.

Gruevski, nekdanji vodja sedaj glavne opozicijske stranke, konservativne VMRO-DPMNE, vztraja, da gre pri tem in drugih sodnih postopkih, ki potekajo proti njemu, za politično motivirane procese.

Leta 2016 je bil sicer po skoraj desetih letih vodenja vlade prisiljen odstopiti, ko je prišlo na dan, da je njegova vlada sistematično prisluškovala številnim političnim nasprotnikom in novinarjem.

Makedonski mediji medtem poročajo še, da so v Makedoniji danes prijeli nekdanja kolega Gruevskega v vladi, bivšega ministra za promet Mileta Janakieskega in nekdanjega generalnega sekretarja vlade Kirila Bozinovskega. Sodišče v Skopju jima je odredilo 30-dnevni pripor na zahtevo posebnega tožilstva, da med preiskavo "hujšega kaznivega dejanja" ne bi pobegnila iz države.