c S

Evropsko sodišče za človekove pravice o politični motiviranosti aretacij Navalnega

15.11.2018 08:09 Strasbourg, 15. novembra (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice bo danes na javnem zaslišanju v Strasbourgu razsodilo, ali so bile večkratne aretacije ruskega opozicijskega voditelja in kritika predsednika Vladimirja Putina, Alekseja Navalnega, politično motivirane.

Na javnem zaslišanju na sodišču bo danes tudi Navalni, ki so mu ruske oblasti v torek pot v Strasbourg najprej preprečile. V sredo pa je dolgoletni kritik ruskega predsednika Putina in organizator protivladnih protestov nato vendarle smel zapustiti državo in z moskovskega letališča odleteti proti Evropi.

Sodišče bo odločalo o več pritožbah Navalnega, ki 17 sodnikov Evropskega sodišča za človekove pravice poziva, naj potrdijo, da so bile njegove aretacije v obdobju med letoma 2012 in 2014 politično motivirane in da so bile kršene njegove pravice.

42-letni vodja ruske opozicije in borec proti korupciji na marčnih predsedniških volitvah v Rusiji ni smel kandidirati, saj so mu ruske oblasti to prepovedale zaradi pogojne obsodbe iz leta 2013. Na volitvah bi bil sodeč po javnomnenjskih raziskavah najresnejši Putinov tekmec, a še vedno brez možnosti za zmago.

Ruske oblasti v zadnjih mesecih stopnjujejo pritisk na opozicijskega voditelja, potem ko je javnomnenjska podpora Putinu padla predvsem zaradi nepriljubljene pokojninske reforme.