c S

Bruselj zadržano o navedbah o dogovoru v pogajanjih o brexitu

14.11.2018 15:14 Bruselj, 14. novembra (STA) - Evropska komisija se je danes na torkove navedbe britanske vlade o doseženem dogovoru v pogajanjih o brexitu odzvala zadržano. Izpostavila je, da je treba najprej počakati na konec današnje seje britanske vlade v Londonu in sestanka članic EU v Bruslju. Ob tem se omenja možnost, da bi lahko bil izredni vrh o brexitu 25. novembra.

"Pogajalci EU in Združenega kraljestva so si v minulih nekaj dneh intenzivno prizadevali za dogovor o elementih izstopnega sporazuma in orisu politične izjave o prihodnjih odnosih," je danes v Bruslju na vprašanja v povezavi z navedbami o dogovoru dejal glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

K temu je dodal še, da je glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier v torek v Strasbourgu kolegiju komisije podrobno poročal o pogajanjih. Barnier pravi, da dogovora še ni, je bilo v minulih dneh večkrat slišati od različnih virov v Svetu EU in Evropski komisiji.

Britanska vlada je sicer v torek sporočila, da je z Brusljem uskladila dogovor o brexitu, o katerem bo razpravljala na današnji seji, ki se začne ob 15. uri po srednjeevropskem času. Bolj se bliža predviden izstop Združenega kraljestva iz unije, bolj se stopnjujejo ugibanja, zlasti v britanskih medijih.

V komisiji nočejo dajati vsebinskih komentarjev, dokler se ne končata procesa, ki danes potekata v Londonu in Bruslju. V Londonu se sestaja britanska vlada, v Bruslju pa veleposlaniki članic EU, ki jim bo komisija poročala o dogajanju. "Ne bomo komentirali raznih medijskih poročil v minulih 24 urah," je dejal Schinas.

Ob tem se omenja možnost izrednega vrha o brexitu 25. novembra. Izredni vrh v novembru bo v skladu z dogovorom voditeljev članic EU, če bo v pogajanjih dosežen "odločilen napredek". Uradne potrditve sicer še ni, saj se čaka na razplet dogajanja v Londonu in nato v Bruslju. Da bi lahko bil izredni vrh o brexitu 25. novembra, je danes dejal tudi irski premier Leo Varadkar.