c S

S svetovno raziskavo o drogah do razumevanja trendov na tem področju

14.11.2018 15:12 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Tudi letos poteka svetovna raziskava na področju drog, s pomočjo katere želijo razumeti stanje in trende na tem področju. Raziskava se osredotoča na tematike, ki so praviloma spregledane v večini tradicionalnih mednarodnih in nacionalnih raziskav s področja drog, so sporočili z Inštituta Utrip.

Teme letošnje raziskave so tako med drugim sprejemljivost terapij s psihadeličnimi substancami v primeru duševnih bolezni, učinki uporabe različnih odmerkov psihadeličnih drog, vpliv zdravstvenih sporočil glede konoplje na njeno rabo, uporaba raznih živil s psihoaktivno konopljo ter povezava uporabe drog s spolnim nasiljem in privolitvijo v spolne odnose pod vplivom drog.

Z raziskavo bodo tudi identificirali nove trende glede uporabe drog, preden te vstopijo med širšo populacijo uporabnikov. "S to raziskavo uporabniki dobijo priložnost, da izrazijo svoja stališča, razkrijejo svoje osebne izkušnje z drogami ter s tem pomagajo razumeti stanje in trende na tem področju," so na inštitutu še zapisali v sporočilu za javnost.

Anonimna raziskava, rezultati katere bodo objavljeni maja, poteka v Sloveniji in širši regiji. V osmih letih je v raziskavi sodelovalo več kot pol milijona uporabnikov dovoljenih in prepovedanih drog.