c S

Avstrija bi podprla postopek proti Italiji zaradi prekomernega javnega dolga

14.11.2018 13:10 Dunaj, 14. novembra (STA) - Avstrija bi v sporu med Brusljem in Rimom glede italijanskega predloga proračuna podprla sprožitev postopka proti Italiji zaradi prekomernega javnega dolga, je danes dejal avstrijski finančni minister Hartmut Löger. Od Italije je zahteval večjo disciplino, saj spor ne zadeva le Italije, ampak celotno Evropo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Italiji grozi, da bo postala naslednica grškega modela," je dejal Löger pred zasedanjem avstrijske vlade. Avstrija trenutno predseduje Evropski uniji.

Avstrijski minister je sicer italijansko vlado že v torek ponovno pozval, naj spremeni predlog proračuna za prihodnje leto, danes pa je poudaril, da bo Dunaj pozval in podprl morebitno sprožitev postopka Evropske komisije proti Italiji.

Italijanska vlada je v torek ob izteku tritedenskega roka sporočila, da ne bo spremenila predloga proračuna za prihodnje leto in se ne bo uklonila pritiskom Evropske komisije. Zaradi odstopanj od proračunskih pravil "brez primere" se je Evropska komisija konec oktobra sploh prvič v zgodovini EU odločila, da zavrne proračunski osnutek članice območja evra in zahteva novega.

Medtem ko Rim v okviru predloga proračuna načrtuje javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), Evropska komisija napoveduje Italiji 2,9 odstotka primanjkljaja. Razlika nastaja predvsem zato, ker EU Italiji za 2019 napoveduje zgolj 1,2-odstotno gospodarsko rast, proračunski načrti Rima pa temeljijo na oceni 1,5-odstotne krepitve BDP.

Po evropskih proračunskih pravilih, opredeljenih v paktu za stabilnost in rast, je zgornja meja za javni dolg določena pri 60 odstotkih BDP. Italijanski javni dolg je s 130 odstotki BDP za grškim drugi najvišji v EU in eden najvišjih na svetu.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javnofinančni primanjkljaj - ta je omejen pri treh odstotkih BDP - ni bil previsok in ker je bila pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. A po trenutnem proračunskem načrtu ni več tako, zato komisija preučuje možnost sprožitve postopka.