c S

Vlada o vodstvu Arsa v četrtek, postopka glede Petišovcev odprta

14.11.2018 13:03 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Vlada bo predvidoma v četrtek odločala o imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso), potem ko je s položaja odstopil dosedanji generalni direktor Jožko Knez, so za STA povedali na ministrstvu za okolje in prostor. Postopka v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev medtem ostajata odprta.

Minister Jure Leben je konec oktobra odredil notranji nadzor nad delom agencije. Ministrstvo se je namreč odločilo podrobneje preučiti dva postopka, ki ju je agencija vodila v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev. Minister "se je želel prepričati, ali oba postopka v zadevi Petišovci potekata zakonito, strokovno in nepristransko".

Sklepne ugotovitve neodvisne komisije za notranji nadzor so, kot so v ponedeljek pojasnili na ministrstvu, pokazale, da so bili "ministrovi sumi utemeljeni". "Ko sem se o tem pogovoril z direktorjem, je podal svoj nepreklicni odstop. Trenutno gre za objektivno odgovornost, smo pa gradivo predali organom pregona," je v ponedeljek v oddaji Odmevi na TVS dejal Leben.

Ugotovil je, da je bilo pritiskov in groženj veliko, tudi nanj. "Tega ne smemo dovoliti, zagotoviti moramo varno okolje za delo ljudi, za vodenje postopkov in za samo suverenost ljudi," je zatrdil.

Pri obeh postopkih sta bila namreč po ugotovitvah komisije kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Komisija je posebej izpostavila dejstvo, da "se tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni in nesporni ter so jih pripravljeni ponoviti".

Leben je sicer izpostavil, da se je notranji nadzor osredotočil na notranje postopke in možnosti groženj, ne pa na vsebino. To bodo naprej vodili na sami agenciji. Na Arsu so za STA glede obeh postopkov danes povedali le, da ostajata odprta.

Leben je sicer odredil strokovni nadzor nad dvema postopkoma. Prvi je postopek odobritve okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave - rafinerije za prečiščevanje zemeljskega plina, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega.

Omenjena naprava bi britanski družbi Ascent Resources omogočala rafinerijsko prečiščevanje plina, ki bi ga lahko pošiljali v slovensko plinovodno omrežje. Britanci sicer za zdaj pri Petišovcih pridobivajo le manjše količine prečiščenega plina, ki ga po obstoječem plinovodu do Hrvaške dobavljajo energetski družbi Ina.

Drugi postopek pa je povezan z zahtevo za izvedbo predhodnega postopka proučitve vzdrževanja proizvodnosti pri pridobivanju mineralnih surovin. Vlogo zanj je podala družba Geoenergo, nosilka projekta v Petišovcih, ki je v lasti Petrola in Nafte Lendava. Gre za ključno dovoljenje, ki bi omogočilo začetek črpanja plina v Petišovcih s t. i. hidravlično stimulacijo majhnega obsega. S tem bi občutno povečali zmogljivosti obstoječih dveh vrtin oziroma podaljšali njuno življenjsko dobo.

V Ascent Resources so sicer po uvedbi nadzora Sloveniji zaradi zamud pri obravnavi njihove vloge zagrozili s postopki pred Sodiščem EU, na družbenih omrežjih pa so se pojavile tudi grožnje domnevnih delničarjev družbe Lebnu. V Geoenergu so zanikali pritiske na Arso.

V torek so se medtem v britanski družbi z zadovoljstvom odzvali na Knezov odstop. "Razvoj dogodkov v Ljubljani me opogumlja in upam, da bomo, ko zaženemo dialog, preostala odprta vprašanja razrešili v doglednem času," je za enega od poslovnih portalov povedal prvi mož Ascent Resources Colin Hutchinson.

Še pred tem pa je Hutchinson v pogovoru, objavljenem na spletni strani družbe, da bo prihodnji teden skupščina podjetja, na kateri bodo glasovali o pooblastilu upravi za dokapitalizacijo v višini okoli 1,5 milijona funtov, če bodo ta dodatna sredstva potrebovali. Gre tudi za odgovor na dogajanje v Sloveniji, je povedal.

Hutchinson upa, da ko bodo uspeli govoriti z ministrom. Ko se je prvič srečal z njim, se mu je zdel "super, proaktiven". Prvi mož Ascent Resources trdi, da je v interesu Slovenije, da se projekt, v katerega naj bi vložili že za okoli 50 milijonov evrov, izvede in tako zagotovijo zaposlitve ter nove investicije.