c S

Državljani EU na portalu Kaj Evropa počne zame do konkretnih informacij

14.11.2018 12:00 Strasbourg, 14. novembra (STA) - Evropski parlament je zagnal nov spletni portal Kaj Evropa počne zame, na katerem lahko državljani Evropske unije dobijo informacije o vplivu EU na vsakdanje življenje. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je portal na današnji predstavitvi ocenil za dragoceno orodje v prizadevanjih, da bi Evropo približali državljanom.

"Evropejci sprašujejo, kaj je Evropa naredila zanje in ta nova spletna stran Evropskega parlamenta jim ponuja kratke in razumljive odgovore. Gre za zelo dragoceno orodje v prizadevanjih, da bi Evropo približali njenim državljanom," je dejal Tajani.

Čeprav je dve tretjini Evropejcev mnenja, da ima njihova država koristi od članstva EU, doslej še ni bilo vzpostavljenega portala, kjer bi lahko vsem državljanom na enem mestu predstavili konkretne koristi članstva v uniji. Zato so pri službi Evropskega parlamenta za raziskave pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto zasnovali poseben portal Kaj Evropa počne zame, ki je dostopen na https://what-europe-does-for-me.eu/sl/

Na portalu je zbranih več tisoč primerov pozitivnega vpliva EU na vsakdanje življenje njenih prebivalcev. Uporabniki lahko brez težav najdejo specifične informacije o tem, kakšne koristi je EU prinesla njihovi regiji, posameznim poklicnim skupinam ali pri prostočasnih aktivnostih ljudi, so sporočili iz Strasbourga.

Prispevki so razvrščeni v dve glavni kategoriji. V poglavju V moji regiji lahko uporabnik preveri vpliv EU v poljubnem kraju, v drugem poglavju V mojem življenju pa uporabnik lahko izbira med več sto prispevki, v katerih najde informacije, povezane z aktivnostmi, ki so zanj pomembne, kot na primer vpliv EU na zdravstveno oskrbo, potovanja in varnost.

Na portalu so predstavljene tudi posamezne politike unije, v katerih med drugim izpostavljajo nekatere dosežke aktualnega mandata Evropskega parlamenta ter obete za prihodnost s posebnim poudarkom na javnem mnenju in problemih, ki jih vidijo državljani EU.