c S

Delnice NLB z debijem na ljubljanski in londonski borzi

14.11.2018 10:40 Ljubljana, 14. novembra (STA) - Delnice NLB, največje banke v državi, so začele kotirati na ljubljanski in londonski borzi. S tem se je zaključila prodaja 65 odstotkov NLB. Banka je sedaj v pretežno razpršeni zasebni lasti, država pa ohranja nadzorni delež. "Ostajamo slovenska bančna skupina," je ob tem zatrdil prvi mož NLB Blaž Brodnjak.

Na Ljubljanski borzi so se navadne delnice, imenovane NLBR, uvrstile v trgovanje v prvi kotaciji. Na londonski borzi pa so globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB, uvrščena v uradno kotacijo urada za finančni red Združenega kraljestva in v trgovanje na glavnem trgu Londonske borze za uvrščene vrednostne papirje, pod imenom NLB.

Država je v postopku IPO sicer za zdaj prodala 11.818.181 delnic oz. 59,1 odstotka vseh delnic NLB po ceni 51,5 evra, s čimer je iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Ob uveljavitvi posebne stabilizacijske opcije pa bo delež lahko v najboljšem primeru narasel na 65 odstotkov, izkupiček za državo pa na 669,5 milijona evrov.

Slovenski državni holding (SDH) je namreč uveljavil opcijo presežne dodelitve in dal na voljo dodatnih 1.181.819 delnic NLB. Pri tem gre za stabilizacijski mehanizem. Gre za to, da bosta stabilizacijska organizatorja, Citigroup in Wood & Company, te dodatne izdane delnice zadržala na posebnem fiduciarnem računu in nato v 30 dneh od uvrstitve delnic na borzo lahko sklepala posle z namenom stabiliziranja cene.

"Glava in srce NLB ostajata v Ljubljani," je ob debiju delnic NLB na borzi dejal Brodnjak in dodal, da se NLB sedaj odpirajo nova obzorja: "Zadihali bomo s polnimi pljuči, saj smo bili pet let zelo omejeni pri svojem poslovanju." NLB namreč bremenijo omejevalni ukrepi, da zaradi prejema državne pomoči ne bi imela konkurenčne prednosti pred tekmeci. Sedaj se odpravljajo nekatere omejitve, ko bo država prodala preostanek, pa vse. "To bo velik privilegij in velika odgovornost," je ocenil Brodnjak, ki je današnji dan označil za najpomembnejšega v zgodovini banke.

V nadaljevanju je Brodnjak pojasnil, da z uvrstitvijo na borzo, ko NLB dejansko postaja zasebna družba z razpršenim lastništvom, ki ga po njegovih besedah poleg države kot največjega sestavljajo najuglednejši svetovni vlagatelji z vsega sveta in z večinoma dolgoročnim pogledom na razvoj vrednosti banke, odpadejo omejitve za čezmejno poslovanje in nekatere cenovne omejitve. Ostajajo pa do konca 2019 prepoved prevzemov, prepoved agresivnega oglaševanja in opravljanja storitev lizinških poslov.

Ker prodaja 75 odstotkov minus ene delnice državnega lastniškega deleža ne bo izvedena do konca letošnjega leta, bo morala NLB skladno z odločitvijo Evropske komisije sprožiti tudi prodajo svojega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. A Brodnjak upa, da bo mogoče v pogovorih z Evropsko komisijo nasloviti upravičenost preostalih omejitev in zahtev in doseči njihovo odpravo. V kratkem naj bi v Ljubljano na obisk prišla tudi pristojna evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Brodnjak je sicer prepričan, da se bo s pretežnim zasebnim lastništvom banka razvijala v smislu korporativnega upravljanja in svobode poslovanja. Od novih zasebnih lastnikov na čelu s finančno družbo Brandes Investment Partners in Evropsko banko za obnovo in razvoj Brodnjak pričakuje aktivno upravljanje.

Glede tega je sicer zagotovil, da so pod njegovim vodstvom delovali neodvisno in profesionalno, tako pa bo tudi v prihodnje, ne glede na imena v upravi. Vlagatelji v lastniški strukturi bodo po njegovih besedah gotovo poskrbeli, da bodo v upravi sedeli neodvisni in prekaljeni profesionalci. Svoje storitve je ponudil še naprej.

Prvi mož NLB je dodal, da je banka tako kot celoten slovenski sistem po bančni sanaciji, ki jo je označil za vzorčno, v zelo dobri kondiciji in da je sistemsko pomembna institucija poleg Slovenije še v petih državah. Tudi v prihodnje ima po njegovih besedah v regiji, kjer deluje, zelo velike ambicije. Skupina deluje na trgih Srbije, Črne gore, BiH, Kosova in Makedonije, Brodnjak si želi, da bi enkrat vanjo lahko vključili tudi Hrvaško, ki je za slovensko gospodarstvo v regiji najpomembnejši trg.

Banka se bo zdaj, tako Brodnjak, lahko potegovala za naziv regijskega prvaka. Za to ima kot sistemska družba, ki pozna zgodovino, kulturo in mentaliteto na območju nekdanje Jugoslavije potencial. Zagotovil pa je, da bo delovala premišljeno in zasledovala dolgoročne cilje ter zagotavljala gospodarsko stabilnost.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je poudaril, da je Slovenija s to transakcijo izpolnila prvi, najpomembnejši del zavez Evropski komisiji, vezano na dodelitev državne pomoči v 2013. "Slovenija je jasno pokazala, da dane zaveze spoštuje. Kredibilnost, ki jo je država pridobila s tem, bo pozitivno prispevala k bonitetni oceni države in banke," je poudaril. Današnji dan vidi tudi kot mejnik za Ljubljansko borzo in razvoj slovenskega kapitalskega trga, ki je zelo pomemben za stabilen finančni trg in konkurenčnost gospodarstva.

Predsednica uprave SDH Lidija Glavina je napovedala, da bo holding nadaljeval prodajo preostanka delnic do konca 2019. SDH bo delež lahko prodal po šestmesečnem moratoriju. Pri tem ne bo nobenih cenovnih razponov, postopki pa bodo poenostavljeni, saj bo šlo za sekundarno emisijo delnic. "Čakali bomo, da dobimo največ," je napovedala.

"Uspešno smo zaključili prvi korak privatizacije NLB. Kljub zelo zahtevnim razmeram na finančnih trgih so se za nakup odločili mednarodno priznani finančni investitorji," je še povzela. Dodala je, da NLB ostaja "samostojna slovenska finančna institucija".

"To je pomemben dan za slovenski kapitalski trg," pa je poudaril predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec in spomnil, da smo v preteklosti izgubljali kredibilnost, ker "smo podobne zgodbe delali s figo v žepu". Cene, ki jo je za delnico NLB iztržila država, ne more komentirati. "Nekateri so nezadovoljni, da je prenizka. A trg bo kmalu pokazal, koliko je delnica vredna," je dodal.

Ipavec, ki je IPO za NLB označil za velik potencial, da se povrne kredibilnost, je apeliral na državo, naj čim več svojih podjetij umesti na Ljubljansko borzo. Investicijsko javnost pa je pozval, naj podpira domača podjetja, ne pa "benti" nad majhno likvidnostjo in nato vlaga v tujini. "Tudi na vas je odgovor, ali se bo slovenski kapitalski trg v prihodnje razvijal in ali bo likviden," je menil.

Kako pričakovan je bil današnji dogodek po vsem, kar se je v zadnjih letih in desetletjih dogajalo okoli lastništva NLB, je ponazoril tudi moderator dogodka ob začetku kotacije delnic NLB, direktor časnika Finance Peter Frankl. "Dolgo smo čakali, a čudeži se dogajajo," je dejal.