c S

Bandelli po dveh mesecih zapušča vodenje resorja za razvoj in kohezijo

14.11.2018 07:30 Ljubljana, 13. novembra (STA) - Minister Marko Bandelli se je odločil slediti pozivu premierja Marjana Šarca in je podpisal odstopno izjavo. Šarčeve očitke je sicer zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno. V SAB pa so izpostavili, da Šarec ne spoštuje protokola o sodelovanju.

Premier Šarec je ministra za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Bandellija v ponedeljek pozval, naj odstopi, sicer bo predlagal njegovo razrešitev.

Kot prvega od razlogov za to je Šarec na Facebooku zapisal, da je 5. novembra ministru Bandelliju naložil, da za 7. redno sejo vlade, ki je bila 8. novembra, v sodelovanju z ministrstvom za finance pripravi informacijo o črpanju EU sredstev, ki naj vsebuje pregled stanja in ukrepe za učinkovitejše črpanje EU sredstev. "Služba vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) informacije ni predložila v vladno proceduro, minister Marko Bandelli pa me je o samovoljni odločitvi, da si podaljša rok za pripravo informacije, po elektronski pošti obvestil šele po izteku roka," je navedel.

"Glede na trenutno stanje in nespodbudne informacije je nesprejemljivo, da SVRK politiko dva meseca po nastopu mandata še ni izdelala celovitega pregleda stanja nad črpanjem EU sredstev in ustreznega akcijskega načrta. Prav tako je nesprejemljivo neupoštevanje navodil in predvidenih rokov za izvršitev določene naloge, kar je tudi eden od razlogov za predlagano razrešitev ministra," je dodal premier.

Ob tem je zatrdil še, da je pospešitev črpanja EU sredstev ena izmed prednostnih nalog vlade.

Drugi sklop razlogov za Bandellijev odhod pa so ministrova ravnanja, navaja Šarec. "Njegovo zadnje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila," je poudaril.

Kot je pojasnil, je Bandelli "pozicijo moči, in to ne zgolj svoje, namreč uporabil v osebnem poznanstvu, s tem pa okrnil zaupanje tako v svojo integriteto kot tudi v poštenost in nepristranskost vseh svojih prihodnjih odločitev in ravnanj".

Bandelli je Šarčeve očitke zavrnil in dejal, da je v dveh mesecih naredil ogromno. "Zamenjal sem glavnega direktorja organa upravljanja, ki je glavni odgovoren za črpanje sredstev EU, spremenili smo sistem delovanja in začeli odpravljati petletne težave z računalniškim sistemom," je povedal.

Dejal je, da je zaradi napak, ki jih je odkril, ustavil objavo tretjega rednega letnega poročila o črpanju evropskih sredstev ter zahteval pripravo novega poročila, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju in naj bi ga Šarec dobil prvi. Povedal je, da so odkrite napake naredile osebe, ki danes sedijo tudi v premierjevem kabinetu.

Bandelli je sicer že pred sejo izvršnega odbora SAB, po kateri je stranka sporočila ministrovo odločitev, povedal, da je zelo na tleh in si tega ni zaslužil. Dodal je, da na ponedeljkovem srečanju s Šarcem ni bilo govora o njegovem delu, pač pa o (ne)sodelovanju SAB.

Do Šarca je bila kritična tudi predsednica stranke SAB, iz kvote katere prihaja Bandelli. Na novinarski konferenci je dejala, da je žalostna, da premier ne spoštuje protokola o sodelovanju koalicijskih strank. V njem je namreč zapisano, da se v primeru, ko minister ne opravlja svoje funkcije v skladu s predpisi in etičnim kodeksom ali ne izvršuje vladnih sklepov in napake ponavlja, premier in predsednik stranke, iz kvote katere je minister, sporazumeta o tem, ali minister ostane ali se zagotovi izvolitev drugega.

Namesto tega pa je bila Bratuškova o tem, kaj želi Šarec od Bandellija in zakaj, obveščena iz medijev in preko Facebooka, kar se ji zdi nesprejemljivo. "Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen," je dejala.

Predsednica SAB je izrazila pričakovanje, da bo imel Šarec enake vatle za vse funkcionarje v vladi.

Poudarila je tudi, da SAB ne bo odstopila od svoje predvolilne obljube, da bo uredila pokojnine, zdravstveni sistem in da bo poskrbela za mlade, kar da "je bil tudi dogovor in pogoj, da je stranka vstopila v koalicijo". "Če tega koalicija ni sposobna uresničiti, svoje vloge v vladi in koaliciji ne vidimo več," je dejala, pri tem pa še enkrat posebej izpostavila pokojnine.

V koalicijskih strankah odstop kohezijskega ministra ni prinesel posebnega vznemirjenja glede trdnosti koalicije, je bilo razbrati iz izjav vodij poslanskih skupin. Poudarili so tudi, da bodo ne glede na odstop spoštovali zaveze iz koalicijske pogodbe.

Po mnenju analitika Andraža Zorka je odstop Bandellija logična in pričakovana poteza, iz zgodbe pa tudi predsednica SAB ne izhaja šibkejša. Premierju je prepustila poziv k odstopu ministra, ki ga neposredno ni branila, a je dala vedeti, da bo nekaj zahtevala v zameno, je za STA ocenil Zorko.

Bandelli je sicer zaradi odstopa pristal med deseterico ministrov z najkrajšim ministrskim stažem. Predsednik vlade mora zdaj o odstopu ministra pisno obvestiti predsednika državnega zbora najpozneje v sedmih dneh. Nato pa se bo v sedmih dneh z odstopom seznanil tudi DZ. S tem bo ministru prenehala funkcija. Od tega trenutka bo imel premier deset dni, da predlaga novega ministra ali obvesti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kak drug član njegove vlade.