c S

EU v dvomih glede združitve Alstoma in Siemensa

14.11.2018 07:30 Pariz, 13. novembra (STA) - Francosko-nemški načrti o ustanovitvi evropskega prvaka v železniški industriji, s katerim bi izzvali Kitajce, so trčili ob dvome Evropske komisije. Ta je sprejela predhodni sklep, da združitev železniških divizij francoskega transportnega velikana Alstoma in nemškega industrijskega koncerna Siemensa ni skladna z notranjim trgom unije.

Siemens in Alstom želita združiti svoji železniški diviziji, predvsem da bi se postavila po robu močni kitajski konkurenci v tej panogi. Združitev sta napovedala lani jeseni.

Kot sta nemški in francoski koncern zapisala v takrat popisanem memorandumu o soglasju, s katerim želita ustvariti "novega evropskega prvaka v železniški industriji", bi novo družbo s sedežem na območju Pariza vodil Alstom, 50 odstotkov delnic pa bi bilo v lasti Siemensa. Združitev želita spraviti pod streho v prvi polovici leta 2019.

Po napovedih bi glede na zadnje letne računovodske izkaze obeh skupin lahko imela nova družba za 61,2 milijarde evrov naročil, skupnih prihodkov od prodaje pa za 15,3 milijarde evrov. Med drugim naj bi ustvarila tudi 1,2 milijarde evrov prilagojenega dobička iz poslovanja.

Toda kot sta za spletni portal Politico povedali dve s postopkom seznanjeni osebi, je Evropska komisija v stališču, ki ga je konec oktobra naslovila na Siemens in Alstom, jasno navedla, da bo Bruselj zaustavil povezovanje, če bi z združitvijo lahko prišlo do omejevanja konkurence na področju dobav, predvsem v zvezi s hitrimi vlaki ter signalnimi in kontrolnimi sistemi.

Bruselj skrbi, da bi z združitvijo nastala tako prevladujočo družba, da bi na evropskem železniškem trgu pometla s konkurenco in škodovala potrošnikom. Boji se, da bi imela nacionalna železniška omrežja veliko manj izbire, kar bi povzročilo poslabšanje razmer za vse, od cen vozovnic za potrošnike do pristojbin za prevoz tovora.

Alstom in Siemens morata zdaj do konca tedna odgovoriti na pomisleke komisije, ta pa ima čas za odločitev o soglasju oz. prepovedi združitve do 28. januarja.