c S

Kandidatka za ustavno sodnico Šugman Stubbsova se bo javno predstavila

14.11.2018 07:37 Ljubljana, 14. novembra (STA) - V predsedniški palači bo danes javna predstavitev kandidatke za ustavno sodnico Katje Šugman Stubbs. Po oceni predsednika republike Boruta Pahorja izpolnjuje strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije, so sporočili iz urada predsednika republike.

Po Pahorjevih pogovorih z vodji poslanskih skupin je mogoče utemeljeno sklepati, da ima kandidatka tudi potrebno podporo za izvolitev. Računa lahko na podporo koalicije in Levice.

Predsednik Pahor je predlog, v katerem za ustavno sodnico predlaga profesorico Šugman Stubbsovo, predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval v ponedeljek.

To bo 26. javna predstavitev kandidatov predsednika republike za visoke državne funkcije in je že postala običaj. Po navedbah urada se je predsednik Pahor odločil za javno predstavitev, ker prispeva k preglednosti in kakovosti postopkov na področju izvolitve visokih državnih funkcionarjev ter krepi zaupanje javnosti. Hkrati takšna predstavitev omogoča, da se javnost s kandidati spozna, še preden o njih dokončno odloči državni zbor ali jih na položaj neposredno imenuje predsednik republike.

Današnjo predstavitev bo vodila generalna sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač.

Pahor je imel poleg kandidature Šugman Stubbsove na mizi še predlog kandidature Verice Trstenjak, ki so ji podporo napovedale SDS, NSi in SNS.