c S

Pred pisarno Nancy Pelosi demonstracije okoljevarstvenih aktivistov

14.11.2018 07:31 Washington, 14. novembra (STA) - Pred pisarno najverjetnejše prihodnje predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi se je zbralo okoli 200 mladih aktivistov, ki so protestirali in zahtevali odločnejše ukrepe demokratov proti podnebnim spremembam. Kongresna policija ja aretirala najmanj 51 ljudi.

78-letna izkušena kongresnica iz Kalifornije je sicer policijo v torek pozvala, naj protestnike ne aretira. Proteste je pozdravila in napovedala odločne ukrepe, med drugim tudi ustanovitev posebnega kongresnega odbora za podnebne spremembe. Pred aretacijami je protestnike obiskala tudi novopečena kongresnica iz New Yorka, 29-letna Alexandria Ocasio-Cortez, ki je poudarila potrebo po "novem zelenem dealu" in 100-odstotni prehod v obnovljive vire energije.

Ocasio-Cortez se še ni izjasnila, koga bo podprla za položaj predsednika predstavniškega doma, za katerega močno lobira Pelosijeva. Ta za zdaj še nima resnega protikandidata ali protikandidatke. Pelosijeva je v ponedeljek obiskala vse novoizvoljene demokrate na orientacijskem obisku v kongresu in v torek jih je gostila na večerji v znani italijanski restavraciji ob reki Potomac.

Pelosijeva uživa podporo vodilnih osebnosti stranke, kot so nekdanji podpredsednik Al Gore, guverner New Yorka Andrew Cuomo, nekdanji državni sekretar John Kerry in drugi. Demokrati se imajo za svoj volilni uspeh zahvaliti predvsem ženskam in bi delovalo malce čudno in nerodno, če ženske ne bi izbrali za voditeljico, čeprav je Pelosijeva tudi strelovod za republikance, ki njeno ime tako kot ime nekdanje države sekretarke Hillary Clinton izkoriščajo za nabiranje denarja in volilne podpore.

Položaj drugega človeka demokratov v predstavniškem domu je že skorajda oddan. Pelosijeva za položaj predsednice potrebuje 218 glasov, 79-letni Steny Hoyer iz Marylanda pa le večino demokratov in doslej jih je na svojo stran pridobil 155. Hoyer je trenutno demokratski bič, to je tretji položaj v hierarhiji, ki pomeni nekaj podobnega kot vodja poslanske skupine, katerega glavna naloga je, da skrbi za strankarsko disciplino na glasovanjih.

Za Hoyerjev sedanji položaj se potegujeta demokratski veteran Jim Clyburn iz Južne Karoline in kongresnica iz Kolorada Diana DeGette. Zmagal bo najverjetneje temnopolti Clyburn. Demokrati nameravajo naslednji dve leti zagreniti vladanje predsedniku Donaldu Trumpu s preiskavami nepravilnosti in kršitev njegove administracije, zato bodo vodenje pristojnih odborov prepustili izkušenim. V ospredju bo najbolj pravosodni odbor, ki ga bo vodil 71-letni Newyorčan Jerrold Nadler.