c S

EBRD se vrača v lastništvo NLB

13.11.2018 12:52 London, 13. novembra (STA) - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) se vrača v lastništvo največje banke v Sloveniji, so potrdili v tej mednarodni finančni ustanovi. V privatizaciji NLB leta 2002 je postala petodstotna lastnica, tokrat je kupila 6,25-odstotni delež. S tem je postala drugi največji institucionalni vlagatelj v NLB, so danes sporočili iz EBRD.

"To je velik in dobrodošel trenutek v razvoju NLB in slovenskega bančnega sektorja," je novico pospremila Lucyna Stanczak-Wuczynska, direktorica EBRD, pristojna za finančne institucije in banke v EU. Korak, ki ga je z uspešno izvedbo IPO naredila banka k zasebnemu lastništvu, kaže na njeno uspešno prestrukturiranje in okrevanje. To bo krepilo njeno poslovanje in rast, kar bo prineslo koristi njenim strankam, je dodala.

Kot so orisali v EBRD, je NLB največja slovenska banka, ki v Sloveniji pokriva približno 23 odstotkov bančnih sredstev. NLB ponuja univerzalne bančne storitve in je prek svojih podružnic navzoča v petih državah jugovzhodne Evrope. Skupina NLB ima 349 podružnic, približno 6000 zaposlenih in 1,8 milijona komitentov.

EBRD je svoj prvi projekt v Sloveniji podpisala leta 1991 in je do sedaj v 82 projektov v Sloveniji vložila skoraj eno milijardo evrov, so spomnili. Dejavnosti banke pokrivajo vsa področja gospodarstva, poudarek je na infrastrukturi, podjetjih, finančnih institucijah in energetskem sektorju.