c S

V prtljagi osumljencev za umor Hašodžija injekcije in defibrilatorji

13.11.2018 12:52 Istanbul, 13. novembra (STA) - V prtljagi 15-članske savdske ekipe, ki so jo domnevno poslali v Istanbul umoriti savdskega novinarja Džamala Hašodžija, naj bi bile tudi injekcije, škarje in defibrilatorji, je danes poročal turški časnik Sabah, ki je objavil rentgenske posnetke prtljage.

Turške oblasti sumijo, da je 15-članska ekipa, ki je na dan umora pripotovala iz Rijada, tudi odgovorna za umor Hašodžija. Državo so zapustili še isti dan. Sabah pa je poročal, da so imeli s seboj v prtljagi, ki so jo imeli naloženo na dveh letalih, med drugim več telefonov, injekcije, defibrilatorje, motilec signala in škarje.

Ameriški časnik New York Times je poročal, da je eden od članov ekipe Mutreb ob obisku konzulata, ko so domnevno ubili novinarja, po telefonu poklical nadrejenega in mu dejal, "povej svojemu šefu", da je misija izpolnjena.

Turški obveščevalci so domnevno povedali ameriškim oblastem, da je Mutreb govoril z enim od pomočnikov savdskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi umora savdskega novinarja so se zaostrili tudi odnosi med Francijo in Turčijo. Potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v nedeljo dejal, da je Turčija delila zvočne posnetke z drugimi državami, med njimi Francijo, je francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian v ponedeljek zanikal, da bi bil seznanjen o posnetkih.

V pogovoru za televizijo France 2 je Le Drian dejal, da trenutno ne ve za nobene informacije, ki jih je posredovala Ankara. Ko so ga vprašali, ali se je turški predsednik zlagal, je odgovoril, da to pomeni, da mora Erdogan v teh okoliščinah igrati politično igro.

Turčijo so izjave francoskega ministra razburile. Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je ocenil, da izjave niso primerne za resnega zunanjega ministra in Le Driana ob tem obtožil, da je prekoračil pooblastila.

Iz Pariza so kasneje sporočili, da je prišlo do nesporazuma. Dodali so, da turške informacije, ki so jih prejeli, ne razkrivajo celotne resnice o umoru, saj je to treba iskati v Rijadu in v sodelovanju z drugimi partnerji.

Kritik savdskih oblasti, ki je živel v prostovoljnem izgnanstvu v ZDA, je izginil, ko je 2. oktobra vstopil v savdski konzulat v Istanbulu. Kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Rijad je po velikem mednarodnem pritisku to priznal šele tri tedne kasneje, ko je tudi aretiral 18 osumljenih.

Turški predsednik Erdogan je odgovornost za umor novinarja pripisal "najvišjemu sloju" savdske vlade, nekateri uradniki pa trdijo, da naj bi njegov umor naročil kar savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. Ta je Hašodžija v začetku meseca označil za nevarnega islamista, ki naj bi bil član Muslimanske bratovščine.