c S

Evropsko računsko sodišče: Obstaja sum glede namenske porabe sredstev za begunce v Turčiji

13.11.2018 11:19 Bruselj/Luxembourg, 13. novembra (STA) - Evropsko računsko sodišče je ugotovilo, da je pomoč EU beguncem v Turčiji omogočila hiter odziv na krizo v težavnih razmerah. A je opozorilo tudi na vprašanje stroškovne učinkovitosti humanitarnih projektov. Ker Ankara ni omogočila dostopa do vseh podatkov o upravičencih pomoči, pa se je pojavil tudi sum glede namenskosti porabe sredstev.

Sodišče se je v danes objavljenem poročilu osredotočilo na upravljanje prve tranše pomoči EU oz. njenih članic - gre za skupaj tri milijarde evrov - beguncem v Turčiji v okviru instrumenta iz leta 2016, katerega cilj je zmanjšati število prihodov beguncev oz. migrantov na ozemlje povezave.

Turčija predvsem zaradi vojne v Siriji gosti največ beguncev na svetu, štiri milijone. Skupna vrednost instrumenta pomoči EU znaša šest milijard evrov.

Evropski revizorji so ugotovili, da je instrument v težavnih razmerah hitro mobiliziral sredstva za hiter odziv. Kljub temu njegov cilj, to je uspešno usklajevanje odziva, ni bil v celoti dosežen. "Instrument je dosegel svoj cilj, da v dveh letih mobilizira sredstva v višini treh milijard evrov," je dejala članica Evropskega računskega sodišča Bettina Jakobsen.

"Vendar pa je učinkovitost humanitarnih projektov mogoče še povečati, kar velja zlasti za projekte denarne pomoči. Instrument lahko doseže še večjo stroškovno učinkovitost," je dejala glede na sporočilo na spletni strani sodišča.

Na novinarski konferenci v Bruslju pa je poudarila, da so v reviziji lahko ugotovili, da gre denar beguncem, "ne morejo pa biti popolnoma prepričani, da se ves denar porabi namensko. Obstaja sum," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so še zapisali pri sodišču, Evropska komisija ni dosledno in celovito ocenila razumnosti predvidenih stroškov, posredni stroški, plačani partnerjem, ki so izvajali obsežne projekte denarne pomoči, so bili visoki, predplačila pa niso bila usklajena z dejanskimi denarnimi odlivi.

Komisija je sprejela ustrezne ukrepe za spremljanje humanitarnih projektov. Glavna omejitev pa je bila, da turški organi niso omogočili dostopa do podatkov o upravičencih v okviru dveh projektov denarne pomoči.

Ne komisija ne sodišče nista mogla spremljati upravičencev projektov od registracije do izplačila. Kot je v zvezi s tem za AFP povedal vir pri sodišču, se je ta institucija EU prvič soočila s tovrstno prepreko.

Sodišče je zaradi ugotovitev komisiji med drugim priporočilo, da izboljša učinkovitost projektov za denarno pomoč, s turškimi organi obravnava potrebo po izboljšanju operativnega okolja za nevladne organizacije in okrepi spremljanje instrumenta za begunce v Turčiji in poročanje o njem.