c S

Po specialni operaciji novo nasilje med Izraelom in Gazo

13.11.2018 07:31 Gaza, 12. novembra (STA) - Izrael je na območje Gaze danes poslal bojna letala ter se s tem odzval na številne rakete, ki so jih na območje Izraela izstrelili palestinski borci. V obstreljevanju so danes umrli najmanj trije Palestinci. Povod za izbruh novega nasilja je bila operacija specialnih enot izraelske vojske, v kateri so v nedeljo ubili poveljnika gibanja Hamas.

Palestinci so z območja Gaze danes izstrelili več kot 200 raket, ki so med drugim zadele prazen avtobus in huje ranile vojaka, ki je bil v bližini. V napadih je bilo še sedem oseb lažje ranjenih, so sporočile izraelske oblasti. Izraelska vojska zaenkrat še ne more podati podrobnosti glede zadetega avtobusa.

Po navedbah izraelske vojske pa je protiraketni sistem prestregel 60 raket, večina drugih je padla na neposeljena območja.

V odgovor na raketno obstreljevanje je izraelska vojska nad Gazo poslala letala. V seriji letalskih napadov je zadela več kot 70 položajev palestinskih borcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so sporočile oblasti v Gazi, so bili v napadih izraelske vojske ubiti najmanj trije Palestinci, devet jih je bilo ranjenih. Med ubitimi sta bila dva člana Ljudske fronta za osvoboditev Palestine, tretji pa je bil pripadnik oboroženega krila islamskega džihadističnega gibanja.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, je medtem že prevzelo odgovornost za raketno obstreljevanje, češ da je šlo za maščevanje za izraelsko specialno operacijo v nedeljo.

Pripadniki specialnih enot izraelske vojske so v nedeljo zvečer v civilnem avtomobilu zapeljali tri kilometre na območje Gaze, kjer so ubili 37-letnega poveljnika Hamasa. Po operaciji je sledilo streljanje obeh strani, izraelska vojaška letala pa so napadla območje, tako da so se izraelski vojaki lahko umaknili z območja. V spopadih je bilo ubitih najmanj sedem Palestincev, med njimi omenjeni poveljnik Hamasa, in izraelski vojak.

Izrael sicer trdi, da so v okviru operacije želeli le zbirati informacije in da ni šlo za primer usmrtitve ali ugrabitve, a se je pri operaciji nekaj zalomilo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se je v nedeljo v Parizu udeležil osrednje mednarodne slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne, je obisk skrajšal, saj se je "v luči varnostnih razmer na jugu" predčasno vrnil v Izrael, so sporočili iz njegovega urada.

Od konca marca je bilo v spopadih na območju Gaze ubitih več kot 220 Palestincev. Na območju Gaze na meji z Izraelom že več mesecev trajajo nemiri, vključno s protesti, na katerih Palestinci zahtevajo konec blokade Gaze in vrnitev palestinskih beguncev na svoje domove v Izraelu.