c S

Stoltenberg proti obrambni krepitvi EU v škodo Nata

13.11.2018 07:31 Berlin, 12. novembra (STA) - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes opozoril Evropo, da njeni obrambni načrti ne smejo spodkopavati transatlantskih vezi. Dodal je, da sicer spodbuja obrambne napore Evropske unije, ki bi lahko okrepili Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ravno konec tedna je ameriški predsednik Donald Trump kritiziral predlog francoskega predsednika Emmanuela Macrona za ustanovitev skupne evropske vojske, s katero bi se Evropa lahko branila tudi pred ZDA, Kitajsko in Rusijo. Njegov predlog je ocenil za žaljiv.

Na razpravi v Berlinu danes Stoltenberg ni neposredno omenil Macrona niti Trumpa. Dejal je, da pozdravlja pobude EU za okrepitev obrambe, ki bi lahko okrepila tudi Nato, hkrati pa je posvaril članice EU, naj ne podvajajo dela zavezništva ali ogrožajo odnosov z ZDA.

Opozoril je, da čeprav verjetno ni tako mišljeno, deluje, kot da želi Evropa delovati sama na področju obrambe. "Dve svetovni vojni in hladna vojna so nas naučile pomena sodelovanja," je dodal.

Pojasnil je, da lahko evropske zaveznice v okviru Nata izvajajo operacije tudi brez ZDA, če to želijo. EU pa je svetoval proti temu, da bi podvajala strukture Nata. "Dejstvo je, da potrebujemo eno močno in sposobno poveljniško strukturo, teh sredstev ne moremo razdeliti na dva," je dodal.

Macron se je v intervjuju prejšnji teden zavzel za ustanovitev evropske vojske, s katero bi se Evropa lahko branila pred Rusijo, Kitajsko in ZDA. Dejal je še, da mora Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA. Francoski uradniki so sicer pojasnili, da je Macron s tem pozval zgolj k tesnejši obrambni povezavi Evrope.