c S

V Evropskem parlamentu razprava z nemško kanclerko o prihodnosti Evrope

13.11.2018 09:45 Evropski poslanci bodo danes popoldne na plenarnem zasedanju v Strasbourgu z nemško kanclerko Angelo Merkel razpravljali o prihodnosti Evrope. Pozno zvečer pa bo v Evropskem parlamentu razprava s predstavniki Evropske komisije in Sveta EU o globalnem dogovoru ZN o migracijah.

Nemška kanclerka je 12. evropska voditeljica, ki bo z evroposlanci razpravljala o prihodnosti Evrope. Pričakovati je, da jo bodo v Strasbourgu spraševali tudi o njeni prihodnosti, potem ko je konec oktobra napovedala, da odhaja z vodilnega položaja Krščansko-demokratske unije (CDU) in da bo kanclerka še do izteka mandata leta 2021.

Napoved Merklove je sprožila ugibanja, ali bo morda zasedla katerega od visokih stolčkov v institucijah EU, ki se sprostijo prihodnje leto, na primer predsedniški položaj v Evropskem svetu in Evropski komisiji.

Eden glavnih izzivov EU, ki se jim Merklova v razpravi z evroposlanci najverjetneje ne bo mogla izogniti, so migracije. Za boljše sodelovanje pri obravnavanju vprašanja migracij na globalni ravni se zavzema dogovor ZN o migracijah, ki ga bodo sprejemali decembra v Marakešu. A vse več držav, med njimi predsedujoča Svetu EU Avstrija, se iz prvega globalnega dogovora o upravljanju migracij umika. Na pobudo druge največje skupine v Evropskem parlamentu, socialistov in demokratov (S&D), bodo o tem danes pozno zvečer razpravljali v Strasbourgu.

Evropski poslanci bodo danes med drugim tudi glasovali o zavezujočih ciljih glede obnovljivih virov in energetske učinkovitosti, delo pa bo končal poseben parlamentarni odbor o terorizmu, ki ga je Evropski parlament ustanovil julija lani.

Strasbourg, 13. novembra (STA)
Foto: STA