c S

Od dogovora ZN o migracijah odstopa tudi Bolgarija

12.11.2018 15:15 Sofija, 12. novembra (STA) - Bolgarija je danes napovedala, da decembra v Maroku ne bo podprla globalnega dogovora Združenih narodov o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. S tem se je pridružila naraščajočemu številu držav članic Evropske unije, ki so napovedale, da odstopajo od dogovora.

"Stališče bolgarske vlade je, da se ne bo pridružila globalnemu dogovoru ZN o migracijah," je po sestanku predsednikov koalicijskih strank danes dejal predstavnik vladajoče desnosredinske stranke Gerb, Cvetan Cvetanov, na spletni strani poroča Reuters.

Globalni dogovor je julija podprlo vseh 193 članic ZN razen ZDA, ki se je iz dogovarjanj umaknila že lani. Desni vladi na Madžarskem in v Avstriji sta sklenili, da dokumenta na slovesnosti v maroškem Marakešu decembra ne bosta podprli, saj ju skrbi, da bo izenačil zakonite in nezakonite migrante.

Poljska in Češka, zdaj pa tudi Bolgarija, pa so napovedale, da dogovora decembra ne bodo podprle.

Bolgarski parlament bo o dogovoru ZN o migracijah razpravljal v sredo. Gerbov koalicijski partner, stranka Združeni domoljubi, ki je znana po protimigrantskih stališčih, je odločno proti dogovoru in trdi, da ogroža nacionalne interese.

Bolgarija, čez katero teče ena glavnih migrantskih poti z Bližnjega vzhoda v zahodno Evropo, sicer že izvaja ukrepe za ustavitev ilegalnih migracij za zaščito zunanje meje EU.