c S

Za več žensk v politiki bi morali po mnenju sodelujočih na pogovoru spremeniti volilni sistem

12.11.2018 13:00 Ljubljana, 12. novembra (STA) - V Sloveniji bi morali z namenom, da bi bilo v politiki več žensk, spremeniti volilni sistem. Poleg tega bi se morala spremeniti družbena klima in odnos do žensk v politiki, so menile sodelujoče na današnjem pogovoru o enakosti spolov v politiki.

Zadnje parlamentarne volitve v DZ z vidika izvoljenega števila žensk pomenijo korak nazaj, je opozorila Milica Antić Gaber s filozofske fakultete v Ljubljani. Kljub uzakonjeni 35-odstotni kvoti in kljub temu, da so skoraj vse stranke na kandidatne liste uvrstile več žensk od zahtevanega deleža, je bilo namreč izvoljenih precej manj žensk kot na volitvah pred njimi, je spomnila.

To po njeni oceni pomeni, da v volilnem sistemu nekaj onemogoča, da bi imele spolne kvote večji učinek. Eden od elementov, ki preprečuje večji učinek spolnih kvot, so volilni okraji znotraj volilnih enot, je pojasnila na pogovoru o enakosti spolov v okviru današnje mladinske konference Gospodarstvo: podjetnice in podjetniki o inkluzivnosti in enakosti spolov na ekonomski fakulteti v Ljubljani.

"Če bi volilne okraje ukinili, bi stranke lahko postavile enotno listo kandidatov z zadrgo, torej z izmenjevanjem moških in žensk na kandidatni listi," je pojasnila za STA. "Omogočen bi bil preferenčni glas in najverjetneje bi bile možnosti za izvolitev žensk večja," je dejala.

Tudi družbena klima je po njenih besedah precej nenaklonjena politiki. Ugled politike je namreč v zadnjih desetih letih močno padel. Ženske se zato težje odločijo za vstop na tako področje, na katerem postanejo strankarsko zaznamovane in kar jim oteži njihovo vrnitev k prejšnjemu poklicu.

Inštitut za proučevanje enakosti spolov je v svoji analizi Enakost spolov na slovenskem političnem parketu, ki se nanaša na letošnje predčasne volitve v DZ, ugotovil, da so politični programi strank glede vprašanja enakosti spolov v večini primerov opredeljeni le na načelni ravni. Večina političnih strank se je v programih sklicevala na že zakonsko določeno enakost pred zakonom, je dejala Ana Pavlič z inštituta. To po mnenju avtorjev analize pomeni le ohranjanje statusa quo in ne zavzetosti za dejansko širjenje pravic tako moških kot žensk.

Podjetje Kliping je analiziralo približno 2000 medijskih objav, objavljenih v obdobju treh mesecev pred zadnjimi volitvami v DZ. Med analiziranimi objavami pa je bilo le pet odstotkov takšnih, v katerih so bile ženske citirane, je povedala Katja Cimermančič iz podjetja.