c S

Cilj EU sprožitev trgovinskih pogajanj z ZDA v začetku prihodnjega leta

10.11.2018 08:55 Bruselj, 09. novembra (STA) - EU želi trgovinska pogajanja z ZDA sprožiti v začetku prihodnjega leta. Pospešiti želi trgovinske pogovore na temelju julijskega dogovora predsednikov ZDA in Evropske komisije, Donalda Trumpa in Jean-Clauda Junckerja, saj se boji, da bi se Trump po volilnem trgovinskem zatišju zdaj znova osredotočil na kočljivo vprašanje novih carin na avtomobile.

Trgovinski odnosi EU in ZDA so se močno zaostrili po ameriški uvedbi novih carin na jeklo in aluminij. Trump in Juncker sta nato julija dosegla trgovinsko premirje in dogovor o nadaljnjih pogovorih, a v teh doslej ni bilo znatnega napredka.

Julijski dogovor predsednikov med drugim vključuje Trumpovo obljubo, da ne bo uvedel dodatnih carin na avtomobile, ter Junckerjevo obljubo, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström se bosta znova sestala 14. novembra v ZDA. Njuno septembrsko srečanje v Bruslju se je končalo s sicer pozitivnimi, a zelo previdnimi in splošnimi sporočili.

Malmströmova pričakuje napredek pri sodelovanju na področju regulacije, zlasti pri vprašanjih, kako olajšati trgovino na področju farmacije, medicinskih pripomočkov in kibernetske varnosti ter kupovanje ameriškega utekočinjenega plina.

Več ministrov, pristojnih za trgovino, je danes pozvalo k pospešitvi pogovorov z ZDA, saj se bojijo, da bo Trump, ki se med volilno kampanjo ni preveč osredotočal na carine za avtomobile, zdaj spet usmeril pozornost na to kočljivo vprašanje.

"Upamo na pospešitev pogovorov z Američani," je poudarila avstrijska gospodarska ministrica Margarete Schramböck. Trgovinski spori niso bili v ospredju ameriške volilne kampanje, a nihče ne ve, kako dolgo bo to zatišje trajalo, je dodala.

Avstrijska ministrica in evropska komisarka sta ob tem izpostavili pričakovanje, da bo evropsko izhodišče - mandat Evropske komisije - za trgovinska pogajanja z ZDA sprejet v začetku prihodnjega leta.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pričakuje trda, težka in dolga pogajanja ter poudarja, da to nikakor ne bo nov prostotrgovinski sporazum, poznan po okrajšavi TTIP.

Slovenska industrija je po ministrovih besedah v veliki meri navezana na nemško, francosko in italijansko ter tako življenjsko zainteresirana za ustrezne rešitve za EU.

Minister je še izpostavil, da je Slovenija izvozna država in da želi ta izvoz razpršiti. Sedaj gre 80 odstotkov izvoza v EU, namen pa je okrepiti izvoz v druge dele sveta, na primer v prostor ruskega vpliva, Azijo, Ameriko.

Počivalšek napoveduje sistematično pripravo slovenskih podjetij na bolj tvegan pristop. "Da jih prisilimo, da gredo iz cone udobja EU tudi na tretje trge," je ponazoril izziv.

Slovenski minister sicer meni, da se "malo pretirava z vsemi katastrofičnimi ocenami odnosov" EU in ZDA. Verjame, da bo ameriškim vmesnim volitvam sledilo obdobje treznih pogajanj, in opozarja, da je pa na evropski strani težava, da se izteka mandat komisiji.

V Bruslju je danes odmevala tudi trgovinska vojna med Belgijo in Kolumbijo zaradi zamrznjenega krompirčka. Belgija je dobila podporo EU v bitki s Kolumbijo, ki želi vzpostaviti protidampinške ukrepe proti zamrznjenemu krompirčku iz Belgije, Nemčije in Nizozemske.

"Evropa bo branila evropski krompirček," je po zasedanju trgovinskih ministrov EU poudarila Malmströmova. Pojasnila je, da pripravljajo pravne analize za morebitno sprožitev postopka pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).