c S

ACLU s tožbo proti Trumpovi nameri odvzema pravice migrantom do azila

11.11.2018 08:55 San Francisco, 10. novembra (STA) - Ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU) je skupaj z drugimi organizacijami za varstvo človekovih pravic na zveznem sodišču v San Franciscu vložila tožbo proti ukazu predsednika ZDA Donalda Trumpa, da odvzame pravico do azila vsem, ki nezakonito prečkajo mejo.

ACLU od sodišča zahteva blokado predsednikovega nezakonitega ukaza, ki naj traja, dokler se ne izčrpajo pravne poti. Ameriški zakon namreč jasno določa, da pri vlaganju prošenj za azil ni pomembno, kje prosilec prečka mejo oziroma ali vloži prošnjo na mejnem prehodu ali kje drugje v ZDA.

Trumpov ukaz je logična posledica njegove predvolilne gonje proti migrantskim karavanam, ki se preko Mehike prebijajo proti ZDA. Trump je ukaz izdal ne glede na to, da ni v skladu z zakonom v prepričanju, da ga bo vrhovno sodišče s konservativno večino na koncu ustrezno prilagodilo.

Trump je ukaz utemeljil z varovanjem nacionalne varnosti, podobno kot lanski ukaz o prepovedi prihoda v ZDA prebivalcem določenih muslimanskih držav. Vrhovno sodišče je na koncu potrdilo veljavnost Trumpovega ukaza.

Urad Visokega komisarja ZN za begunce (UNHCR) je medtem iz Ženeve prav tako kritiziral Trumpov ukaz s trditvijo, da morajo ZDA v skladu z mednarodno konvencijo o beguncih vsakemu, ki beži pred nasiljem ali preganjanjem, nuditi zaščito brez omejitev.