c S

Bandelli bo sporno komuniciranje pojasnil Šarcu in Bratuškovi

12.11.2018 07:30 Ljubljana, 11. novembra (STA) - Kohezijski minister Marko Bandelli bo moral svojo neprimerno komunikacijo v ponedeljek pojasniti premierju Marjanu Šarcu, v prihodnjih dneh pa tudi predsednici SAB Alenki Bratušek. Do ministra so bili kritični tudi v koaliciji. Ta bo sicer predvidoma v sredo nadaljevala razpravo o zavezah v koalicijskem sporazumu.

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo se je v središču pozornosti znašel po tistem, ko so mediji razkrili elektronsko sporočilo, ki ga je septembra posredoval županskemu kandidatu v Komnu Eriku Modicu. V njem je bil Bandelli kritičen do Modica, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi SAB. Predsednica stranke vodi ministrstvo za infrastrukturo.

Tudi njej bo Bandelli, sicer podpredsednik SAB, moral v prihodnjih dneh oz. ko se Bratuškova vrne z bolniške, pojasniti svoje pisanje. V SAB se sicer strinjajo, da je bila ministrova komunikacija popolnoma neprimerna. A je zanje bistveno, kot je pred nekaj dnevi pojasnil generalni sekretar Jernej Pavlič, da je to tudi sam spoznal in se opravičil. Za SAB je še pomembno, da Bandelli na ministrstvu dela dobro.

Pričakovati je, da bo Bandelli torej Šarcu in Bratuškovi pojasnil ozadje neprimernega komuniciranja z Modicem, ki je, kot je dejal v petek, zapleteno. Nanaša se na sosedska nesoglasja v povezavi z obnovo in delovanjem Fabianijeve domačije v Kobdilju v občini Komen.

A žuganje županskemu kandidatu v domačem kraju ni bil edini primer Bandellijeve neprimerne komunikacije, ki je odmeval v javnosti. Oktobra je denimo na družbenem omrežju Facebook v polemiki s še enim komenskim županskim kandidatom Sergiom Stancichem poudaril, da podpira drugega kandidata Deana Zalesjaka, ki "bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije".

Tako se bo Bandelli moral pred Bratuškovo in Šarcem verjetno zagovarjati zaradi svojega načina komuniciranja v javnosti nasploh.

Za zdaj kaže, da bodo v SAB svojemu podpredsedniku dali priložnost, da svoj način komuniciranja popravi. Sklepati gre, da je ministrov umik profilov na družbenih omrežjih, kjer lahko najhitreje pride do komunikacijskih zdrsov, tudi posledica dogovora v stranki. Zaprl je račun na Twitterju ter stari profil na Facebooku.

Šarec za zdaj še ni komentiral ministrovega komuniciranja v javnosti, prav tako ne njegova LMŠ. Drugi koalicijski partnerji so v večini Bandellijevo pisanje označili za neprimerno, a navedli, da je presoja v rokah Bratuškove in premierja.

V opozicijski SDS pa od njiju pričakujejo, da bosta ministra pozvala k odstopu. V nasprotnem primeru bodo v SDS razmislili o nadaljnjih korakih, so navedli in s tem namignili na možnost interpelacije. V NSi so ministrovo ravnanje označili za nedopustno, v Levici za neprimerno.

Pred koalicijo proračunski izzivi

Pester teden čaka tudi koalicijske partnerje. Predvidoma v sredo bodo pri premierju razpravljali o predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 ter s tem nadaljevali razpravo o zavezah v koalicijskem sporazumu.

Bratuškova je to razpravo javno zahtevala ob začetku pogajanj s sindikati javnega sektorja, ko je minister za finance Andrej Bertoncelj na delovnem posvetu vlade dejal, da bo ob takšnih izhodiščih za pogajanja, kot jih je vlada potrdila sredi oktobra, bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge. V SAB na to niso pristali.

Pogajanja so v polnem teku, številke pa še niso znane. A bolj kot se bliža čas razreza proračunske pogače, večja je napetost v koalicijskih strankah.

"Korektno je, da se ves denar, ki je na razpolago, porazdeli enakomerno in po vseh sektorjih," je v četrtek poudaril Pavlič in napovedal, da bodo ob pogajanjih glede zakona o izvrševanju proračuna to na mizo dali kot eno njihovih izhodišč za nadaljnja pogajanja. V SAB poudarjajo zaveze za izboljšanje statusa upokojencev oz. dvig odmernega odstotka pokojnin in zagotovitev regresa v dveh višinah.

V četrtek je glas povzdignil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Stranka podporo predlogu sprememb zakona za dvig minimalne plače in zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja višino denarne socialne pomoči, pogojuje z ureditvijo statusa upokojencev v skladu z zavezo v koalicijskem sporazumu. V DeSUS želijo, da temu namenijo podobno vsoto denarja kot izboljšanju statusa javnega sektorja.

Do pogojevanja sta bila sicer dokaj kritična vodja poslancev SD Matjaž Han in vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Ugriz v kislo jabolko pa bo za koalicijo tudi davek na nepremičnine. Finančno ministrstvo bo delovni osnutek prenove sistema obdavčitve nepremičnin predvidoma v petek predstavilo koalicijskim članom odbora DZ za finance. Erjavec je v pogovoru za Sobotno prilogo Dela že opozoril, da je razprava o tem zaradi drugih prioritet trenutno prezgodnja in bi bila mlinski kamen okoli vratu koalicije.