c S

Na Pariškem mirovnem forumu opozorila pred porastom nacionalizma

12.11.2018 07:31 Pariz, 11. novembra (STA) - Svetovni voditelji so se v Parizu po osrednji slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne popoldne udeležili prvega Pariškega foruma o miru. Francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel in generalni sekretar ZN Antonio Guterres so posvarili pred nevarnostmi, ki jih prinašata porast nacionalizma in populizma v Evropi.

Merklova je opozorila, da večino današnjih izzivov ne more rešiti le ena država. "Rešimo jih lahko le, če delujemo skupaj," je dejala. Zbrane je opozorila, da naraščanje nacionalizma in populizma ogroža "evropski projekt miru".

"Mir, v katerem danes uživamo in ga mnogi izmed nas jemljejo kot nekaj samoumevnega, je vse prej kot to. Na njem moramo graditi," je poudarila.

Zbrane voditelje je pozvala k promociji miru. "Prva svetovna vojna nam je pokazala, kako uničujoč je lahko izolacionizem," je še povedala nemška kanclerka in dodala: "Moramo vzdrževati, zavarovati in nadaljevati, kar je bilo doseženo" po svetovnih vojnah.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je zbrane posvaril pred "vzporednicami", ki jih imajo današnje razmere z nestabilnimi in nevarnimi 30 leti prejšnjega stoletja. "Zaradi tega imamo razlog za skrb pred nepredvidljivo verigo dogodkov," je dodal. "Slabitev duha demokratičnega duha kompromisa in brezbrižnost glede skupnih pravil sta dva strupa multilaterizma," je še dejal.

Forum je odprl francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je izrazil upanje, da bo dogodek v prihodnje potekal vsako leto. "Svet, v katerem živimo, spodkopavajo krize, ki destabilizirajo naše družbe," je dejal navzočim voditeljem in opozoril pred nacionalizmom, antisemitizmom in ekstremizom.

Francija je prvi Pariški forum o miru, ki se ga je udeležilo 84 svetovnih voditeljev, organizirala v želji po skupnem razmisleku o ureditvi sedanjega sveta in krepitvi učinkovitega multilateralizma.

Več kot 80 svetovnih voditeljev se je zjutraj zbralo ob pariškem Slavoloku zmage, kjer je potekala osrednja slovesnost ob stoti obletnici prve svetovne vojne. Pred začetkom foruma o miru pa jih je Macron pogostil na delovnem kosilu v Elizejski palači.

Foruma se sicer ni udeležil predsednik ZDA Donald Trump, ki je danes popoldne obiskal ameriško vojaško pokopališče Suresnes v zahodnem predmestju Pariza, kjer se je poklonil "velikim bojevnikom", ki so umrli v prvi svetovni vojni, poroča AFP.