IUS-INFO - Dnevne novice - DZ bi lahko o preiskovalni komisiji za preiskavo financiranja strank iz tujine odločal kmalu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

9.11.2018

DZ bi lahko o preiskovalni komisiji za preiskavo financiranja strank iz tujine odločal kmalu

Ljubljana, 09. novembra (STA) - Državni zbor bi lahko o zahtevi za ustanovitev komisije za preiskavo financiranja strank iz tujine odločal decembra ali januarja, je povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in dodal, da bi lahko tako komisija začela delovati prihodnje leto. Komisijo je pred državnozborskimi volitvami napovedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Pričakovanje, da bo poslanska skupina LMŠ v najkrajšem času pripravila vse potrebno za ustanovitev omenjene parlamentarne komisije, je za spletni portal Siol.net izrazil tudi Šarec in dodal, da je skrajni čas, da to obljubo izpolnijo.

Po besedah Golubovića aktivnosti, da bo komisija tudi dejansko ustanovljena, potekajo, vključno s pogovori v koaliciji, preiskovala pa naj bi financiranje političnih strank iz tujine, ki je po njegovih besedah po naši zakonodaji prepovedano. "Pri tem se največ govori o financiranju SDS, bomo pa videli, če obstaja še kakšna druga stranka," je dejal.

Po pisanju Siola se kot možen kandidat za vodenje komisije omenja poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je v prejšnjem mandatu vodil komisijo za preiskavo sumov pranja denarja v NLB in Nove KBM, a ta, kot je dejal za STA, o tem ne ve še nič. Prav tako k pogovorom o ustanovitvi komisije SMC še ni bila povabljena, je dejal. Sam sicer meni, da bo to teh pogovorov prišlo, saj "za to rabiš podporo tako koalicije kot opozicije".

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša s pogovori v koaliciji o ustanovitvi komisije ni seznanjen, pravi pa, da podpira ustanovitev tovrstnih komisij, vedno ko se pojavijo sumi kakšnih nepravilnosti. Napovedal je, da bo DeSUS v komisiji sodelovala, če bo vanjo povabljena, pri čemer verjame, da bo.

Predsednik SD Dejan Židan je na Twitterju zapisal, da ustanovitev komisije podpirajo, saj da je bilo "preveč namigovanj o nedovoljenih financiranjih strank in strankarskih glasil iz tujine". "Slovenske politične stranke morajo biti verodostojne zastopnice naših ljudi in brez dvomov, da so t. i. izpostave tujih političnih interesov," je zapisal.

Nekateri mediji so namreč pred volitvami poročali, da so mediji povezani s SDS, v dveh letih pred tem prejeli nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar