c S

Makedonski parlament ni odvzel mandata Gruevskemu

09.11.2018 13:48 Skopje, 09. novembra (STA) - Makedonski parlament ni odvzel poslanskega mandata bivšemu premierju in nekdanjemu vodji stranke VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskemu, ki je bil zaradi zlorabe položaja obsojen na dve leti zapora. Predlog sodišča za odvzem mandata, da bi Gruevski začel prestajati kazen, je podprlo le 58 poslancev sobranja.

Da bi bil predlog sprejet, bi ga morali podpreti dve tretjini oz. 80 poslancev.

Po poslovniku makedonskega parlamenta mora sodišče obvestiti predsednika sobranja o obsodbi poslanca zaradi kaznivega dejanja, zaradi katerega ne more več opravljati svojega dela, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Kot pojasnjuje agencija, današnja odločitev parlamenta sicer ne pomeni odloga izvršitve sodbe. Gruevski bi se moral v zaporu zglasiti do četrtka, vendar so njegovi odvetniki vložili pritožbo na odločitev o začetku prestajanja kazni. Sodišče naj bi o pritožbi odločilo v treh dneh.

Gruevski je bil maja zaradi zlorabe položaja pri nakupu službenega avtomobila mercedes, vrednega 600.000 evrov, obsojen na dve leti zapora. Prizivno sodišče je oktobra izrečeno kazen potrdilo.

Gruevski je bil premier med letoma 2006 in 2016. Proti njemu poteka še nekaj sodnih procesov. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega v vseh, bi moral po izračunih makedonskih medijev za zapahe za do dvajset let.