c S

Koalicija predvidoma v sredo o proračunu in prioritetah

09.11.2018 07:17 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Koalicijski partnerji naj bi predvidoma v sredo razpravljali o predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna in s tem nadaljevali posvet o prioritetah in uresničevanju koalicijskih zavez. V SAB so poudarili, da je treba denar enakomerno porazdeliti med skupine, pri čemer so izpostavili položaj upokojencev. Pri sredstvih zanje zaostruje tudi DeSUS.

Glede novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 in o zahtevah so na današnjem srečanju pred sejo vlade govorili koalicijski partnerji. Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je v izjavi novinarjem v zvezi s tem ponovil, da se SAB zavzema za ureditev dveh pomembnih zadev glede statusa upokojencev, in sicer za dvig odmernega odstotka pokojnin in za regres v dveh višinah.

Tako je po njegovih navedbah navedeno tudi v koalicijski pogodbi in s tem bodo povezovali pogovore ob sprejemanju zakona o izvrševanju proračuna, socialnih dodatkov, minimalne plače in pogajanj z javnim sektorjem.

"Korektno je, da se ves denar, ki je na razpolago, porazdeli enakomerno in po vseh sektorjih," je poudaril Pavlič in dodal, da bodo v prihodnjih dneh, ko se bodo v koaliciji pogovarjali o zakonu o izvrševanju proračuna, to na mizo dali kot eno njihovih izhodišč za nadaljnja pogajanja.

Koalicija je sicer na zahtevo SAB že 25. oktobra razpravljala o prioritetah vlade in uresničevanju koalicijskih zavez, a konkretnih sklepov ni sprejela. Bratuškova je tedaj Šarca spomnila, da je bilo izboljšanje statusa upokojencev pogoj za vstop SAB v koalicijo.

Srečanje je zahtevala po izjavi finančnega ministra Andreja Bertonclja na delovnem posvetu vlade, da bo ob takšnih izhodiščih za pogajanja z javnim sektorjem, kot jih je vlada potrdila sredi oktobra, bistveno manj ali skoraj nič ostalo za druge. V SAB na to niso pristali in njihovi ministri zato izhodišč za pogajanja niso podprli.

Danes pa je svoje zahteve ponovno izpostavil tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Stranka podporo predlogu sprememb zakona za dvig minimalne plače in zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ohranja višino denarne socialne pomoči, pogojuje z ureditvijo statusa upokojencev v skladu z zavezo v koalicijski pogodbi. V DeSUS želijo, da prihodnje leto v ta namen zagotovijo podobno vsoto denarja kot izboljšanju statusa javnega sektorja, je za STA pred današnjo sejo vlade pojasnil Erjavec.

Po srečanju koalicije sta se na pogoje DeSUS dokaj kritično odzvala vodja poslancev SD Matjaž Han in vodja poslancev SMC Igor Zorčič. Han je spomnil, da ima država le eno vrečo denarja in "če bo vsaka stranka začela pogojevati za vsako zadevo, bomo hitro končali to zgodbo". Zorčič pa je spomnil na finančne omejitve.

Predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katerim morajo prilagoditi javnofinančne odhodke za prihodnje leto, je ministrstvo za finance v sredo poslalo v usklajevanje koalicijskim partnerjem. Med drugim v to sodi zvišanje povprečnine občinam in določitev izvedbe izredne uskladitve pokojnin in višine letnega dodatka.

V predlogu so tudi ukrepi, s katerimi se omejuje proračunske odhodke na področju plač in socialnega varstva. Kljub ugodni gospodarski rasti je pri proračunskem načrtovanju potrebna previdnost, ministrstvo opozarja v predlogu novele zakona.