c S

ZDA napovedale nove sankcije proti Rusiji zaradi Ukrajine

09.11.2018 07:17 Washington/Kijev, 08. novembra (STA) - ZDA bodo proti Rusiji uvedle nove sankcije zaradi njenega vmešavanja v krizo v Ukrajini, je danes povedal posebni predstavnik ZDA za Ukrajino Kurt Volker, poročajo tuje tiskovne agencije. ZDA po besedah Volkerja skrbi, ker namerava Rusija sodelovati pri organizaciji lokalnih volitev na območjih v vzhodni Ukrajini, ki jih nadzira.

Ameriški posebni odposlanec je dejal, da ZDA sicer podpirajo izvedbo lokalnih volitev, a morajo te potekati v skladu z ukrajinsko ustavo, kot predvideva dogovor iz Minska.

Kot je Volker še pojasnil v telekonferenci z novinarji, bodo že danes na seznam tistih, proti katerim že veljajo ameriške sankcije, uvrstili še tri posameznike in devet organizacij, ki podpirajo priključitev polotoka Krim Rusiji ali so sodelovali pri kršitvah človekovih pravic na Krimu in na območju Donecka na vzhodu Ukrajine.

"Že dolgo trdimo, da Rusija popolnoma nadzira nekatera območja v okolici Donecka," je poudaril Volker po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. To so po njegovih besedah prve ameriške sankcije, ki so neposredno povezane s tem nadzorom.

Sankcije zaradi priključitve Krima in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine niso edine, ki jih je Washington uvedel proti Moskvi. ZDA s sankcijami Rusijo kaznujejo tudi zaradi očitkov o vmešavanju v ameriške predsedniške volitve leta 2016 ter zaradi zastrupitve ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere z živčnim plinom novičok marca v Veliki Britaniji.