c S

Vučić na pogovorih s Thacijem proti vzpostavitvi kosovske vojske

09.11.2018 07:17 Bruselj, 08. novembra (STA) - Predsednika Kosova in Srbije, Hashim Thaci in Aleksandar Vučić sta nocoj v Bruslju po več mesecih nadaljevala dialog o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino pod pokroviteljstvom visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini. Vučić je po srečanju poudaril, da je v pogovorih ostro nasprotoval vzpostavitvi kosovske vojske.

"Dejal sem, da sem zelo zaskrbljen zaradi teh načrtov in poudaril, da se to ne bo zgodilo. To je vse, kar lahko sporočim," je po srečanju dejal Vučić po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Poudaril je, da bi morali vsi razmisliti, zakaj Kosovo sploh potrebuje vojsko in kdo bi želel izzvati spopade. "Srbija ne želi spopadov, Srbija želi mir z Albanci, a ne bo dovolila, da bi bila ogrožena mir in svoboda njenih državljanov in njenega naroda," je še izpostavil Vučić.

Iz evropske diplomatske službe (EEAS) pa so po srečanju na družbenem omrežju Twitter sporočili, da EU pričakuje od Kosova in Srbije, da bosta uresničila svojo zavezanost k dialogu ter pri tem imela v mislih neposredno povezanost med vsesplošno normalizacijo odnosov ter svojimi prizadevanji v zvezi z EU. Obe strani so tudi pozvali, naj se vzdržita dejanj, ki so v nasprotju z duhom normalizacije odnosov.

Mogherinijeva se je pred srečanjem obeh predsednikov danes z vsakim od njih sešla tudi na ločenih pogovorih.

Thaci in Vučić sta se v Bruslju nazadnje sešla 18 julija. Naslednje srečanje v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med njima je bilo predvideno za september, a je odpadlo, ker se srbski predsednik zaradi napetosti v odnosih ni želel srečati s kosovskim kolegom. Pred tem sta se oba zavzela za spremembe oziroma popravke meja. Njuna predloga sta tako v Srbiji kot na Kosovu ter delu mednarodne javnosti naletela na nasprotovanje.

Thaci in Vučić sta se v Bruslju sešla nekaj dni po tem, ko je Kosovo zaradi "sovražne naravnanosti" Beograda do Prištine uvedlo 10-odsotne carine na srbsko blago. Beograd zahteva odpravo ukrepa.