c S

Svet se s številnimi slovesnostmi spominja stote obletnice konca prve svetovne vojne

09.11.2018 07:44 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Svet se v teh dneh s številnimi prireditvami spominja stote obletnice konca prve svetovne vojne, ki je zahtevala več kot 17 milijonov smrtnih žrtev. Osrednja slovesnost bo v nedeljo v Franciji, v Sloveniji pa danes opoldne. Premirje ob koncu prve svetovne vojne je začelo veljati 11. novembra 1918.

Premirje, ki so ga predstavniki zmagovalne antante in poražene Nemčije podpisali v vagonu v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne, je začelo veljati natanko ob 11. uri 11. dan v 11. mesecu leta 1918.

Na ulicah mest zmagovalnih držav je ob novici o premierju zavladalo veliko veselje, Nemčija pa se je pogreznila v šok in veliko zagrenjenost. In slednja je bila eden od številnih razlogov, da je bil svet že leta 1939 priča začetku druge svetovne vojne.

Letošnja osrednja svetovna slovesnost ob obletnici konca velike vojne, kot so tudi poimenovali prvo svetovno vojno, bo v francoskem glavnem mestu. Udeležili se je bodo številni predsedniki držav in vlad, med njimi predsednik republike Borut Pahor, nemška kanclerka Angela Merkel, predsednik ZDA Donald Trump in ruski predsednik Vladimir Putin.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na slovesnost v Pariz povabil voditelje držav in vlad 84 držav ter vodilne predstavnike osrednjih mednarodnih organizacij.

Ob pariškem Slavoloku zmage bo tako dopoldne vsakoletna spominska slovesnost, popoldne pa bo ob prisotnosti svetovnih voditeljev potekalo odprtje prvega Pariškega foruma o miru, katerega namen je, da postane stalnica in združi vse akterje globalnega upravljanja, mednarodne organizacije in akterje v civilni družbi z namenom izmenjave stališč in iskanja rešitev za skupne izzive.

Sodelujoči voditelji držav in vlad so ob tej priložnosti povabljeni, da po lastni izbiri v Knjižnico miru (Bibliotheque de la Paix) podarijo knjigo, ki po njihovem mnenju predstavlja sporočilo miru. Tako bo knjigo slovenskega avtorja v knjižnico podaril tudi predsednik Pahor. Kot so sporočili iz njegovega urada, bo to knjiga Draga Jančarja To noč sem jo videl, ki je bila leta 2014 v Franciji izbrana za tuji roman leta. Knjižnica miru bo kasneje potovala po svetu v okviru Knjižnice brez meja.

Na predvečer nedeljske slovesnosti bo Pahor sprejel Slovence in Slovenke, ki žive v Franciji, ter se udeležil slovesnega sprejema za voditelje v Muzeju Orsay, ki ga bo gostil francoski predsednik.

Macron bo sicer že danes skupaj z britansko premierko Thereso May obiskal francosko mesto Albert, kjer bosta izkazala čast britanskim vojakom, ki so umrli v bitki pri Sommi. V soboto se bo francoski predsednik skupaj z Merklovo udeležil slovesnosti v gozdu blizu francoskega kraja Compiegne, kjer je bilo pred sto leti podpisano premirje med antantnimi silami in Nemčijo.

V Veliki Britaniji bodo v nedeljo ob obletnici konca prve svetovne vojne pripravili tradicionalno parado, ki se je bo na povabilo britanske vlade kot prvi nemški predsednik udeležil Frank Walter-Steinmeier. Prav v nedeljo popoldne naj bi na pobudo Velike Britanije ob letošnji obletnici konca prve svetovne vojne tudi zadoneli številni zvonovi, s katerimi naj bi v svet ponesli sporočilo miru in sprave.

V Celovcu na avstrijskem Koroškem pa bo v nedeljo trodeželno zborovanje ob obletnici konca prve svetovne vojne, katerega častna pokrovitelja sta predsednika Avstrije in Slovenije, Alexander van der Bellen in Pahor.

Namen zborovanja v Celovcu je po navedbah številnih organizatorjev iz Avstrije, Italije in Slovenije opozoriti, da rasizem in kultura nasilja vedno znova vodita v vojno, osiromašenje in sovraštvo, ter pozvati k demokratični, ekološki ter mirni in združeni Evropi, ki spoštuje mednarodnopravne norme o azilu in ima spodobno politiko priseljevanja ter skrbi za socialne pravice vseh ljudi stare celine. Prav tako bo v ospredju poziv za mirovno regijo Alpe-Adria.

V Sloveniji bo osrednja slovesnost ob stoti obletnici konca prve svetovne danes opoldne pri kostnici žrtev prve svetovne vojne na ljubljanskih Žalah, kjer bo o pomenu miru in demokracije spregovoril predsednik republike.

9. novembra 2014 je bila na istem mestu državna spominska slovesnost v spomin na žrtve ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, s katero je Slovenija začela s številnimi obeleževanji kolektivnega spominjanja in zavedanja o tem, da je imela prva svetovna vojna trajne posledice, in pomena zavzemanja za trajni mir.

V Drežnicah pri Kobaridu bo v nedeljo koncert miru ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, na katerem bo slavnostni govornik minister za kulturo Dejan Prešiček. V Doberdobu bo protokolarno polaganje vencev k spomeniku Slovenskim vojakom na soškem bojišču v spomin 1915-1917, ki se ga bo udeležil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik.