c S

V Nemčiji kritika vlade zaradi informiranja o dogovoru ZN o migracijah

08.11.2018 15:15 Berlin, 08. novembra (STA) - Nemški poslanci iz vrst liberalcev (FDP), Zelenih in Levice so danes očitali vladi, da je zaradi svojega pomanjkljivega informiranja o dogovoru ZN o migracijah ustvarila priložnost za populiste, da po svojih propagandnih kanalih širijo dezinformacije. Nemčija bo sicer kljub nekaterim pozivom decembra v Maroku predvidoma podprla dogovor.

V nemškem parlamentu so prvič vodili obširno razpravo o dogovoru ZN o migracijah. Kljub glasnim pobudam skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), da je dogovor nevaren, pa je ogromno kritike požela ravno vlada, ker je populistom s svojim brezbrižnim ravnanjem dala možnost, da širijo lažne informacije, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Vodja poslanske skupine AfD Alexander Gauland je sicer dejal, da dogovor ne služi interesom Nemčije ter svaril pred priseljevanjem v socialne sisteme in domnevno predajo suverenosti države.

Tako poslanec liberalcev (FDP) Joachim Stamp kot poslanka Zelenih Filiz Polat pa sta AfD očitala teorije zarote. Dogovor vsebuje jasne in pravične smernice za migracije ter krepi in ščiti pravice migrantov, je dodala Polatova.

Poslanec krščanskih demokratov (CDU) Stephan Harbarth je očital AfD, da širi strah pred migracijami. Pojasnil je, da cilj dogovora vzpostavitev minimalnih standardov v drugih državah, da se med drugim tako tudi zmanjša migracijske pritiske na Evropo in Nemčijo. "Izzive migracije bomo lahko premagali le z mednarodnim zagonom," je povedal.

Na drugi strani pa so dogovor Združenih narodov kritizirali tudi pri Levici, a iz drugih razlogov kot pri AfD. Poslanka Levice Sevim Dagdelen je tako izpostavila, da dogovor ne rešuje migracijskih vzrokov.

Dogovor ZN o migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi, sprejet bo decembra na mednarodni konferenci v Marakešu. Dogovor poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti, pač pa temelji na že obstoječih mednarodnopravnih instrumentih. V Marakešu bo sprejet z aklamacijo in ne s podpisom.

Cilj dogovora ZN o migracijah je doseči varne, urejene in zakonite migracije. Nekatere nasprotnice, med njimi Madžarska in Avstrija, medtem vztrajajo, da bo dogovor spodbudil nezakonite migracije oziroma zabrisal mejo med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.