IUS-INFO - Dnevne novice - Komisija pozvala Slovenijo k izvajanju direktive EU o pravicah žrtev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

8.11.2018

Komisija pozvala Slovenijo k izvajanju direktive EU o pravicah žrtev

Bruselj, 08. novembra (STA) - Evropska komisija je Sloveniji poslala obrazloženo mnenje, v katerem jo je pozvala k ustreznemu izvajanju direktive EU o pravicah žrtev. Če tega ne bo storila v dveh mesecih, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU, so danes opozorili v Bruslju.

Direktiva žrtvam kaznivih dejanj zagotavlja jasne pravice dostopa do informacij, sodelovanja v kazenskem postopku ter prejemanja podpore in zaščite, prilagojene njihovim potrebam. Poleg tega zagotavlja opredelitev ranljivih žrtev, kot so otroci, žrtve posilstva ali invalidi, tako da lahko med kazenskimi postopki prejmejo dodatno zaščito, so danes sporočili iz Bruslja.

Pravila EU veljajo za vse žrtve kaznivih dejanj v EU, ne glede na njihovo državljanstvo.

Direktiva o pravicah žrtev bi morala biti prenesena v nacionalno zakonodajo do 16. novembra 2015, so izpostavili v Bruslju.

Slovenija je priglasila samo delno izvajanje teh pravil, zato komisija slovenske organe poziva k sprejetju ukrepov. Če v dveh mesecih ne bo ukrepala, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.

Zaradi iste direktive je komisija obrazloženo mnenje poslala tudi Irski in Romuniji.

Evropska komisija je sicer danes objavila redni mesečni sveženj odločitev o kršitvah zakonodaje EU. Odločitve, ki se nanašajo na več področij, naj bi zagotovile, da se zakonodaja EU ustrezno uporablja v korist državljanov in podjetij.

Komisija je danes sprejela 40 uradnih opominov, 21 obrazloženih mnenj, osem zadev pa je predložila Sodišču Evropske unije. Komisija je poleg tega zaključila 107 zadev, pri katerih je z zadevnimi državami članicami razrešila vprašanja, tako da postopka ni treba nadaljevati.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar