c S

Po priznanju krivde pogojne kazni za odgovorne podjetij Instrumentation Technologies in Butinar

08.11.2018 15:24 Nova Gorica, 08. novembra (STA) - Oba odgovorna in pooblaščenki podjetij Instrumentation Technologies in Butinar so na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Novi Gorici priznali krivdo za kazniva dejanja goljufije, ponarejanja listin in goljufije na škodo EU. Z državnim tožilstvom so podpisali sporazum o priznanju krivde, kazen jim bo izrečena decembra.

Solastnik in pooblaščenka solkanskega podjetja Instrumentation Technologies, Rok Uršič in Andrejka Štrukelj, kot tudi lastnik podjetja Butinar Janoš Butinar in pooblaščenka tega postojnskega podjetja Ana Rejec so danes priznali očitana kazniva dejanja. Z državnim tožilstvom so podpisali sporazum o priznanju krivde in dogovoru glede kazni, ki jo je predlagalo tožilstvo.

Tožilka Darja Špacapan je za Uršiča predlagala enotno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo treh let in plačilo 18.255 evrov, za Janoša Butinarja pa enotno kazen 18 mesecev zapora s triletno preizkusno dobo in plačilo 5121 evrov. Podjetje Instrumentation Technologies naj bi plačalo 85.000 evrov denarne kazni, podjetje Butinar pa 50.000 evrov denarne kazni.

Sodba jim bo izrečena skupaj s še dvema obtoženima, ki sta se za današnji narok opravičila, 4. decembra. Na predobravnavni narok iz opravičljivega razloga ni bilo Miloša Sterleta in odgovornega družbe AMG Plus.

Odvetniki obtoženih so sicer ob koncu današnje obravnave predlagali sodnici Darinki Kogoj, naj zaradi hitre vrnitve denarja in priznanja krivde obtoženim nameni milejše kazni.

"Za svojimi odločitvami, za svojimi dejanji stojim in sprejemam vse, kar iz tega izhaja," je za STA ob odhodu s sodišča dejal Uršič.

Novogoriški kriminalisti so podjetje Instrumentation Technologies ovadili zaradi goljufije v škodo EU, ker naj bi v okviru projekta, ki so ga financirali tudi z denarjem evropskih strukturnih skladov, kupili staro opremo, čeprav je bil denar namenjen za novejšo opremo. Revizorji so leta 2011 ob pregledu v podjetju ugotovili, da je oprema že precej obrabljena.

Dogajanje v podjetju so začeli preiskovati na podlagi obvestila urada za nadzor proračuna. V dalj časa trajajoči preiskavi so med drugim ugotovili, da je osumljeni pri naložbi, ki so jo financirali tudi z denarjem strukturnih skladov EU, slovenski proračun oškodoval za 660.000 evrov.

Instrumentation Technologies je denar z obrestmi vred vrnil že leta 2013.