c S

Kaj je spitzenkandidat?

08.11.2018 11:03 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Koncept vodilnih kandidatov ali spitzenkandidatov je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami leta 2014, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo o večji demokratičnosti. Evropskim državljanom omogoča, da vplivajo na izbor kandidatov za predsednika Evropske komisije.

Politične družine pred volitvami imenujejo svoje vodilne kandidate. Glede na rezultate evropskih volitev voditelji držav in vlad uradno predlagajo vodilnega kandidata iz skupine, ki je zmagala, ki ga nato Evropski parlament izvoli za predsednika Evropske komisije.

To se je prvič zgodilo leta 2014, ko je bil na ta položaj imenovan vodilni kandidat Evropske ljudske stranke Jean-Claude Juncker. Pred evropskimi volitvami 2014 je vodilne kandidate imenovalo pet evropskih političnih strank.

Za nekatere članice unije je koncept sporen. Iz pravnih in političnih razlogov so do njega zadržane ter izpostavljajo, da ni samodejnosti med izidom volitev in položajem predsednika Evropske komisije.