c S

Trumpovo predsednikovanje zaznamovali številni odstopi in odstavitve

08.11.2018 10:39 Washington, 08. novembra (STA) - Odkar je ameriški predsednik Donald Trump januarja lani prevzel položaj, so v njegovi administraciji zabeležili številne odstope in odstavitve. Zadnji v vrsti je sredin odstop pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, ki je odšel na zahtevo Trumpa. Spodaj so navedeni ključni odstopi in odstavitve v Trumpovi administraciji.

Sally Yates, 30. januar 2017 - Vršilko dolžnosti pravosodne ministrice ZDA je ameriški predsednik odpustil, potem ko je vsem zveznim tožilcem oziroma pravnikom ministrstva po ZDA naročila, naj po sodiščih ne zagovarjajo Trumpovega ukaza o prepovedi vstopa priseljencem in beguncem. Yatesova je položaj zasedla še v času nekdanjega predsednika Baracka Obame.

Michael Flynn, 13. februar 2017 - Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost, general Flynn je odstopil zaradi stikov z ruskim veleposlanikom, še preden je Trump nastopil položaj.

James Comey, 9. maj 2017 - Trump je odstavil direktorja ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI Comeyja, ki je vodil tudi preiskavo o morebitnem ruskem vpletanju v ameriške volitve v podporo Trumpu. Na dan je prišlo, da je zavajal javnost glede nekaterih podrobnosti okrog preiskave elektronske pošte demokratske kandidatke Hillary Clinton.

Mike Dubke, 30. maj 2017 - Direktor za komuniciranje ameriškega predsednika Dubke je odstopil na lastno željo po samo treh mesecih dela za Belo hišo. Oddelek za komuniciranje je bil pred tem dlje časa pod udarom kritik samega ameriškega predsednika in vodilnih sodelavcev Zahodnega krila, ker naj bi Trumpu nudil premalo podpore.

Sean Spicer, 21. julij 2017 - Tiskovni predstavnik Bele hiše Spicer je odšel, ko je Trump na položaj direktorja za komuniciranje imenoval Anthonyja Scaramuccija. Tej Trumpovi odločitvi naj bi Spicer nasprotoval.

Reince Priebus, 28. julij 2017 - Šef Trumpovega kabineta Priebus je podal svoj odstop in zavrnil, da bi njegov odhod zahteval predsednik.

Anthony Scaramucci, 31. julij 2017 - Nekdanji bankir z Wall Streeta je na položaju direktorja za komuniciranje zdržal zgolj deset dni. Že po nekaj dneh je sprožil ogorčenje z intervjujem za revijo New Yorker, v katerem je mrgolelo vulgarnih izrazov. V njem je užalil več sodelavcev v Beli hiši.

Steve Bannon, 18. avgust 2017 - Politični strateg je bil žrtev notranjih sporov v Beli hiši, pri čemer ni jasno, ali je odšel sam ali ga je Trump odpustil. Tudi on je v enem od intervjujev kritiziral uslužbence obrambnega in zunanjega ministrstva.

Tom Price, 29. september 2017 - Minister za zdravje je odstopil, ker je za službene poti uporabljal zasebne čarterske polete. Med majem in avgustom 2017 naj bi za mešanico zasebnih in uradnih poletov z najetimi letali davkoplačevalcem povzročil za okrog 400.000 dolarjev stroškov.

Hope Hicks, 28. februar 2018 - Tesna sodelavka predsednika ZDA Hicksova se je za odstop s položaja komunikacijske direktorice Bele hiše odločila, ker naj bi ji prekipelo zaradi Trumpovega jeznega odziva na njeno pričanje v kongresu. V kongresnem odboru za obveščevalne zadeve je namreč dejala, da mora včasih zaradi Trumpa tudi sama izreči kakšno "belo laž". Po pogovorih z odvetniki je zatrdila, da nikoli ni lagala o čem resnem glede preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Gary Cohn, 6. marec 2018 - Glavni gospodarski svetovalec je odstopil zaradi nestrinjanja z uvedbo višjih carin na uvoz jekla in aluminija.

Rex Tillerson, 13. marec 2018 - Trump je odstavil zunanjega ministra, kar je ena najpomembnejših zamenjav v Beli hiši. O sporih med predsednikom in zunanjim ministrom se je sicer govorilo že dolgo časa, večkrat se je že tudi ugibalo o Tillersonovem odhodu. Trumpa naj bi med drugim motilo, da Tillerson razmišlja preveč v ustaljenih okvirih. Tudi vsebinsko se dvojica pogosto ni strinjala, med drugim glede ravnanja v sporu s Severno Korejo. Zamenjal ga je dotedanji šef obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo.

John Dowd, 22. marec 2018 - Vodilni odvetnik ekipe predsednika ZDA za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve in oviranja pravosodja Dowd je odstopil zaradi sporov znotraj odvetniške ekipe glede strategije do preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja.

Herbert McMaster, 23. marec 2018 - Svetovalec za nacionalno varnost McMaster je sporazumno zapustil položaj. Bil je eden od visokih članov administracije, ki so Trumpa prepričevali, naj ohrani jedrski sporazum z Iranom in svetovnimi silami. Predsednik je kasneje od sporazuma odstopil. McMasterja je nasledil John Bolton, nekdanji veleposlanik ZDA pri ZN.

David Shulkin, 28. marec 2018 - Oditi je moral minister za veterane Shulkin, ker se je upiral poskusom privatizacije veteranskega zdravstvenega sistema, vpleten pa je bil tudi v nekaj etičnih škandalov glede nenamenske porabe proračunskih sredstev za osebne zadeve.

Tom Bossert, 10. april 2018 - S položaja je odstopil Trumpov glavni svetovalec za domovinsko varnost Bossert.

Scott Pruitt, 5. julij 2018 - Odstopil je upravitelj Agencije za zaščito okolja (EPA) Pruitt, ki se je zapletel v več korupcijskih škandalov, med drugim okrog svojih potovanj, izkoriščanja osebja za zasebne zadeve, prejemanja daril lobistov proti okolju.

Nikki Haley, 9. oktober 2018 - Veleposlanica pri ZN Haleyjeva je napovedala, da bo do konca leta 2018 odstopila s položaja. Dejala je, da ne odstopa iz osebnih razlogov ali kakšnih sporov, ampak ker je bila vedno prepričana, da mora politik vedeti, kdaj napoči čas, da se umakne.

Jeff Sessions, 7. november 2018 - Na zahtevo predsednika je odstopil pravosodni minister Sessions. Trump je bil nanj jezen, ker se je izločil iz preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve.