IUS-INFO - Dnevne novice - Ministrstvo za pravosodje v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o nepravdnem postopku
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

8.11.2018

Ministrstvo za pravosodje v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o nepravdnem postopku

Ljubljana, 08. novembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje je konec oktobra v javno obravnavo poslalo predlog novega zakona o nepravdnem postopku. Zakon je med drugim potreben zaradi družinskega zakonika, s katerim je bilo odločanje o družinskih zadevah s centrov za socialno delo skoraj v celoti preneseno na sodišča. Predloge in pripombe je mogoče podati do 16. novembra.

Zakon o nepravdnem postopku določa pravila postopka, po katerih sodišče obravnava osebna stanja, družinska in premoženjska razmerja ter nekatere druge zadeve, ki se rešujejo v nepravdnem postopku. Trenutno veljavni zakon je bil sprejet leta 1986, do danes pa je bil le nekoliko spremenjen s tremi drugimi zakoni.

Predlog novega zakona v prvem delu vsebuje splošne določbe, ki se uporabljajo za nepravdne postopke, v drugem delu pa ureja posebne postopke, kot so postopki za ureditev osebnih stanj in družinskih razmerij. Med slednjimi med drugim ureja odvzem poslovne sposobnosti, odvzem ali podaljšanje roditeljske pravice, postopek za ugotovitev in izpodbijanje očetovstva ter postopka o preživljanju otroka in otrokovih stikih. Ureja tudi postopek o razglasitvi pogrešancev za mrtve, postopek za določitev odškodnine, postopek za ureditev mej in podobno.

V prvi vrsti pa je sprejem zakona potreben, ker se bo aprila prihodnje leto začel uporabljati družinski zakonik, ki je pristojnosti za odločanje v družinskih zadevah s centrov za socialno delo (ti zdaj dobivajo bolj strokovno in svetovalno vlogo), skoraj v celoti prenesel na sodišča. Pri tem se bo namreč večji del postopkov vodil po pravilih nepravdnega postopka.

Glavni namen zakona je izboljšati položaj otrok v družinskih razmerjih, tako med samim postopkom kot tudi po njem, oziroma zagotoviti učinkovitejše izvajanje načela varovanja koristi otroka, ki je temeljno načelo slovenskega družinskega prava. Cilj so tudi hitrejši postopki, kar je pri odločanju o koristih otroka še posebej pomembno, je zapisano v obrazložitvi zakona.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar