c S

Odbor DZ ni podprl predlagane novele zakona o voznikih

08.11.2018 07:10 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes ocenil, da predlog novele zakon o voznikih, s katero želi državni svet nadgraditi programe izobraževalnih in psihosocialnih delavnic, ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Državni svet želi s predlogom novele zakona o voznikih program izobraževalnih delavnic za voznike, ki trenutno obsega najmanj šest pedagoških ur skupinskega dela z vsebinami o varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu, dopolniti z obvezno osemurno udeležbo storilca prekrška v delovanju organizacije na področju prometne varnosti, vzgoje in izobraževanja oziroma dela z žrtvami prometnih nesreč. Program psihosocialnih delavnic, ki trenutno obsega skupno najmanj 17 pedagoških ur, pa želi dopolniti z obvezno 16-urno udeležbo storilca prekrška v delovanju organizacije na omenjenih področjih.

Državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler je povedala, da gre predlog sicer v pravo smer, a zakona v predlagani obliki ne morejo podpreti. Ministrstvo bo predloge za nadgradnjo ukrepov tudi v sodelovanju z agencijo za varnost prometa pripravilo, ko bo narejena evalvacija izvajanja omenjenih delavnic.

Državni svetnik in direktor Javne agencije RS za varnost prometa Igor Velov je menil, da bi bilo koristno programa, kot je predlagano, nadgraditi, in dejal, da je bil predlog pripravljen na pobudo stroke. Programa bodo evalvirali, je dejal, a opozoril, da verjetno ne bo neposredno vidna povezava z izboljšanjem prometne varnosti, saj da gre le za dva od mnogih ukrepov.

DZ bo na seji glasoval o predlogu odbora, da predlog novele zakona o voznikih ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Če bo DZ potrdil predlog odbora, bo zakonodajni postopek končan.