c S

Nekdanji direktor AVK: Glede na dosedanja dejstva bi varuh konkurence zavrnil prevzem Pro Plusa

07.11.2018 16:21 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Agencija za varstvo konkurence 8AVK) pri presoji koncentracij povzetek relevantnih dejstev običajno objavi, ko jih namerava zavrniti, je postopke presoje prevzema Pro Plusa komentiral nekdanji direktor AVK Andrej Krašek. Glede na dosedanja dejstva bi agencija po njegovem mnenju prevzem zavrnila, prepričajo jo lahko le še veliki strukturni ukrepi.

Agencija je danes na svoji spletni strani objavila povzetek relevantnih dejstev, v katerem navaja, da bi prevzem Pro Plusa s strani družbe Slovenia Broadband lahko prinesel horizontalne učinke koncentracije na trgu televizijskega oglaševanja, trgu nakupa pravic za prenos športnih vsebin in na veleprodajnem trgu dobave otroških programov. "Glede na to, kar so doslej ugotovili, bi koncentracijo zavrnili," je za STA o presoji prevzema Pro Plusa, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, dejal Krašek.

Spomnil je, da zakon o preprečevanju omejevanja konkurence navaja, da mora agencija s povzetkom relevantnih dejstev prevzemnika seznaniti, kadar namerava izdati odločbo o ugotovitvi obstoja kršitve določb tega zakona, ki se nanašajo na prepoved omejevalnih sporazumov in prepoved zlorabe prevladujočega položaja.

"Agencija je preverila dejansko stanje, zbirala dokaze, postopek pa je pred koncem. Prevzemnik ima 45 dni, da na ugotovitve odgovori in pripravi korektivne ukrepe. Lahko navedejo tudi nova dejstva in z njimi dokažejo, da je koncentracija skladna z zakonodajo," je pojasnil nekdanji direktor agencije. Vendar pa meni, da po letu in pol Slovenia Broadband in njen lastnik United Group najbrž nimata veliko novih dokazov.

Po njegovih besedah je zelo verjetno, da bo agencija glede na doslej ugotovljene okoliščine zavrnila koncentracijo. "Edina alternativa je, da predlagajo primerne korektivne ukrepe, ki pa morajo biti strukturne narave, tudi ta, da bi združeno podjetje predlagalo odsvojitev nekega bistvenega dela," je dodal. Po mnenju poznavalcev bi namreč prevzemnik lahko prepričal varuha konkurence s prodaja Kanala A ali športnih programov. United Group je v Sloveniji namreč lastnik Telemacha, ki oddaja športne programe iz sheme Sport Klub.

United Group je julija lani s češko družbo CME sklenil 230 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu njenih medijskih družb v Sloveniji in na Hrvaškem, zdaj pa za to potrebujejo še soglasje regulatorjev. Hrvaški svet za elektronske medije je konec marca odobril prevzem hrvaške Nove TV, slovenski varuh konkurence pa o prevzemu Pro Plusa še odloča. Gre za največjo medijsko združitev v samostojni Sloveniji, ki je po navedbah medijskih strokovnjakov pred zahtevno nalogo zaradi preučitve vplivov nakupa na več trgih postavila tudi regulatorje.

Postopek presoje koncentracije sicer traja že skoraj leto in pol. Krašek meni, da to ni predlogo, saj je agencija v tem času opravila veliko dela, med drugim so pol leta po začetku obravnave koncentracije izdali sklep o uvedbi postopka druge stopnje. "To je sklep, ki ga agencija izda, kadar sumi, da gre za resne zadržke pri obravnavi koncentracije. Kar pomeni, da so v tem času storili že nekaj stari," je pojasnil Krašek. "Nikakor ne gre za to, da bi dali vlogo v predal in nanjo pozabili," je dodal.