c S

Ustavno sodišče ni obravnavalo pritožb Odprtega Celja zaradi zavrnjenih kandidatur

07.11.2018 15:02 Celje, 07. novembra (STA) - Ustavno sodišče je v ponedeljek sprejelo sklep, da pritožbe neodvisne liste Odprto Celje zaradi zavrnjenih kandidatur za celjski mestni svet, svete krajevnih skupnosti ter mestnih četrti in vključitve logotipa Odprto Celje na volilne glasovnice, ne sprejme v obravnavo.

Predsednik liste Odprto Celje Sandi Sendelbah je na današnji novinarski konferenci v Celju menil, da je z odločitvijo sodišča kratena volilna pravica celjskim volivcem. Na lokalnih volitvah namreč Odprto Celje ne bo moglo kandidirati za mestni svet, mestne četrti in krajevne skupnosti.

Sendelbah, ki je tudi celjski županski kandidat, je zato napovedal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Član liste Janko Šopar pa je napovedal, da se bo Odprto Celje po volitvah preoblikovalo najverjetneje v društvo, ki bo pripravljalo pozitivne predloge za razvoj Celja. Ocenil je, da se jim je z odločitvijo ustavnega sodišča zgodila krivica, a kljub temu bodo nadaljevali volilno kampanjo.

Celjska občinska volilna komisija in potem upravno sodišče so liste kandidatov Odprtega Celja za mestni svet, mestne četrti in krajevne skupnosti zavrnili, ker predlagatelj list ni bil pravilno poimenovan. Omenjeni logotip pa je bil zavrnjen, ker je bil prepozno vložen.