c S

Med kandidati za guvernerja v DZ najpogosteje omenjena Damijan in Masten

07.11.2018 07:19 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Večina strank je še previdnih ali molčijo glede podpore kandidatom za guvernerja Banke Slovenije. Sekretarka urada predsednika republike Nataša Kovač bo poslanske skupine o petih kandidatih obvestila v sredo in četrtek. V strankah najpogosteje omenjajo ekonomista Jožeta Damijana in Igorja Mastena, a nobenemu še ne kaže na dovolj podpore.

Kandidati za guvernerja so poleg Damijana in Mastena še Eva Lorenčič, Tomaž Toplak in Boštjan Vasle. V največji poslanski skupini SDS glede podpore kateremu od kandidatov danes še molčijo, najbolj odkriti in brez dilem pa so v SAB in NSi, kjer podpirajo Mastena.

V preteklih dneh se je v medijih največ omenjalo podporo nekaterih strank Damijanu, danes pa so poslanske skupine še previdne. Za LMŠ je Damijan najbolj sprejemljiv, a bodo na razgovor sprejeli tako njega kot Mastena in nato sprejeli končno odločitev, je novinarjem pojasnila poslanka Jerca Korče.

Prepričala jih je strokovnost Damijana, je bilo pa v današnji razpravi poslanske skupine slišati tako argumente za kot proti. Po poslankinem mnenju sicer kandidat ni "ravno močan evroskeptik". "Prepričal nas je s tem, da bo morda Banko Slovenije bolj približal ljudem. Dobro pozna bančni sistem in bo mogoče nekatere zadeve, ki so v interesu javnosti, pričel bolj odpirati," je še dejala Korčetova.

V javnosti - o tem je poročal portal Siol - so se sicer pojavile nekatere dileme o primernosti Damijana za to funkcijo, tudi zaradi osebnih visokih dolgov. Damijan je na to že odgovoril in očitke zavrnil, Korčetova pa je zagotovila, da bodo kandidate na pogovoru vprašali tudi o takšnih zadevah.

Premier Marjan Šarec je ob robu ponedeljkove izjave o marakeški deklaraciji dejal, da si želi na mestu guvernerja osebo, ki ne bo zbujala dvomom in ji bodo lahko zaupali. "Predvsem pa osebo, ki ni bila mogoče vpletena v kakšna pretekla delovanja. Vemo, slovenski bančni sistem je prekapitaliziral banke, tako, da bi bilo dobro nekaj svežega vetra," je dejal Šarec, a se o konkretnih kandidatih ni izrekal.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa izpostavljene dileme glede Damijana jemlje "bolj kot nekakšen javni obračun s kandidatom". V Levici načeloma podpirajo kandidaturo Damijana, bodo pa pred končno odločitvijo še počakali na njegovo predstavitev v poslanski skupini.

Vatovec je pojasnil, da so kandidatova makroekonomska stališča deloma blizu stališčem Levice, po drugi stani pa prinaša nekoliko nekonvencionalen pogled na finančno politiko in bi zato bil po njihovem mnenju ustrezen kot guverner. Po Vatovčevih besedah so sicer znana Damijanova "mladoekonomska stališča" v preteklosti, vendar pa je, kot je dodal, zdaj pri svojih stališčih konsistenten kar nekaj let oz. to obdobje poteka bistveno dlje od tistega drugega.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je povedal, da "hudega favorita pri kandidatih za guvernerja" nimajo, pač pa se bodo o najprimernejšem odločili na podlagi pogovorov z njimi, če bodo kandidati izrazili to željo. V medijih je bilo slišati, da v SD podpirajo Damijana, a je Han danes dodal, da noben od kandidatov nima "bianco glasov" SD. Obenem je zatrdil, da njihova podpora ne bo odvisna od tega, kateri od kandidatov bi utegnil imeti največ možnosti za potrditev.

Pomembno bo, kot je poudaril, kdo jih bo najbolj prepričal s svojimi stališči in pogledi na vodenje Banke Slovenije ter na to, kakšen odnos ima do njenih preteklih ravnanj. Za zdaj se je na pogovor v poslansko skupino najavil le Vasle, ki ga bodo po besedah Hana sprejeli prihodnji teden.

V SMC so se po besedah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča danes poučili o predlaganih kandidatih, v prihodnje pa bodo opravili še kakšen razgovor. Po ocenah SMC bo treba na posvetu pri predsedniku republike ugotoviti, kdo od kandidatov bi utegnil prejeti ustrezno podporo. Pred nekaj dnevi so sicer že pojasnili, da Damijana ne podpirajo.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je danes pojasnil, da so z Mastenom, ki ga podpirajo, sodelovali že v času sprejemanja zakona o fiskalnem pravilu in je po njihovem mnenju na tem področju kompetenten. "Prav je, da nekdo od zunaj pride v Banko Slovenije," je prepričan Horvat. V SAB danes izjav niso dajali.

V DeSUS se pri podpori nagibajo k Damijanu in Vasletu, dokončno pa se bodo odločili po vseh pogovorih, je za STA navedel vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. V SNS se o podpori kandidaturi še niso odločili, a po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča z nobenim kandidatom niso "pretirano zadovoljni".

Predsednik Pahor se bo o izbiri kandidata za položaj guvernerja z vodji poslanskih skupin posvetoval v drugi polovici novembra. Za imenovanje guvernerja je v DZ potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.