c S

V DZ še brez ožjega nabora možnih kandidatov za varuha človekovih pravic

07.11.2018 07:27 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Nekatere poslanske skupine so se že posvetovale glede možnih kandidatov za novega varuha človekovih pravic, a pogovori še potekajo in ožji izbor tistih, ki bi utegnili dobiti ustrezno dvotretjinsko podporo v DZ, še ni izrisan. Zaradi potrebne večine bosta koalicija in opozicija morali iskati širše soglasje in preseči ideološke delitve.

Na javni poziv predsednika republike je prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Ti so Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Jasna Murgel, Gorazd Pretnar, Jadranka Sovdat, Peter Svetina, Rok Svetlič in Franci Žohar.

V poslanski skupini največje vladne stranke LMŠ so na razgovor v ožji izbor povabili tri možne kandidate za varuha človekovih pravic, in sicer Svetliča, Svetino in Pretnarja. V četrtek bodo opravili pogovore in se na tej podlagi odločili, kateri od njih bi lahko užival njihovo podporo, je danes povedala poslanka LMŠ Jerca Korče. Ker je za imenovanje varuha človekovih pravic potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov, bodo morali konsenz iskati tudi z opozicijo, je spomnila poslanka.

V SD so po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana doslej opravili razgovor s kandidatoma Svetino in Baluhom, sprejeli pa bodo vsakega, ki se bo najavil. "Vemo, da bo potrebna širša podpora, tu ni prostora za ideologijo. "Gre za pomembno funkcijo," je poudaril Han in dodal, da bodo zato predsedniku sporočili imena treh možnih kandidatov, za katera bodo ocenili, da so zanje sprejemljivi.

Pogovore s kandidati za varuha opravljajo tudi v Levici. V SMC je pričakovati podporo njihovi nekdanji poslanki Murglovi, medtem ko so se v NSi po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata odločili, da ima njihovo podporo kandidat Svetina.

Svetina je poleg Svetliča tudi v ožjem izboru poslancev DeSUS, ki pa se bodo dokončno odločili po razgovorih, je za STA danes navedel vodja poslancev te stranke Franc Jurša. V SNS za novega varuha človekovih pravic podpirajo Baluha, pri čemer je sicer predsednik stranke Zmago Jelinčič na splošno kritičen do tega organa.

V SDS in SAB se o najprimernejšem kandidatu še niso konkretno izrekli.

Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja prihodnje leto. Predsednik republike Borut Pahor se je z vodji poslanskih skupin že pogovarjal tudi o kandidatih za novega varuha človekovih pravic, in sicer v sklopu posvetovanj o kandidaturah za novega ustavnega sodnika.