c S

Sodišče EU naložilo Italiji izterjavo davkov na nepremičnine od Vatikana

07.11.2018 07:20 Luxembourg/Rim, 06. novembra (STA) - Italija mora od Vatikana zahtevati povračilo neplačanih davkov na nepremičnine v preteklih letih, ker je šlo za nedovoljeno državno pomoč, je danes odločilo Sodišče EU. Ni sicer jasno, za kakšno vsoto naj bi šlo in kako naj bi Italija to zdaj izterjala od Svetega sedeža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z določili italijanskega zakona o davku na nepremičnine so iz plačila davkov izvzete "nekomercialne" nepremičnine, ki so v lasti verskih ustanov. Sprva pa so bile iz plačila davkov izvzete vse nepremičnine, ki so v lasti Cerkve, tudi šole, hostli in druge institucije, ki opravljajo pridobitno dejavnost.

To "luknjo" v zakonu so potem leta 2012 popravili, potem ko je tudi Evropska komisija ugotovila, da te olajšave niso v skladu z evropskimi pravili. A hkrati je komisija odločila, da Vatikanu neplačanega nepremičninskega davka ni treba vračati.

Komisija je takrat menila, da bi bilo praktično nemogoče izračunati vsoto, ki bi jo Vatikan moral plačati Italiji, ker ta nima urejenih evidenc. Vendar pa je sodišče zdaj menilo, da bi komisija lahko preučila vsaj možnost delnega povračila teh subvencij.

Sodišče EU je to odločilo v primeru pritožbe osnovne šole Montessori v Rimu in lastnika manjšega hotela, ker da imajo šole in hostli, ki so v lasti Vatikana, zaradi te oprostitve davkov nepravično prednost.