c S

Na Hrvaškem obtožnica proti 41-letnem slovenskem roparju

07.11.2018 07:30 Zagreb, 06. novembra (STA) - Hrvaško tožilstvo je danes obtožilo 41-letnega slovenskega državljana zaradi ropa zlatih palic in denarja v vrednosti nekaj manj kot 1,6 milijona kun (216.000 evrov) marca lani v Zagrebu. Hrvaški mediji navajajo, da gre za 41-letnega Romana Stunkovića, ki so ga novembra lani prijeli v Sloveniji na podlagi evropskega pripornega naloga.

Državno tožilstvo v Zagrebu bremeni 41-letnika, da je 8. marca lani vstopil v poslovno stavbo Eurotower, ki se nahaja v širšem središču Zagreba ter iz poslovnice podjetja Moro & Kunst odtujil zlate palice v vrednosti 1,56 milijona kun (211.000 evrov), kot tudi 36.365 kun (4915 evrov) gotovine.

Kot je sporočilo tožilstvo, se je slovenski državljan predstavil z lažno osebno izkaznico na recepciji poslovne stavbe, kot tudi zaposleni v podjetju Moro & Kunst, ki se nahaja v 11. poslopju Eurotowerja.

Obtoženec je povedal, da želi prodati dve zlati palici. Ko je zaposlena odprla sef, da bi plačala zlato, je 41-letnik prislonil pištolo na njeno glavo in zahteval, naj ves denar in zlato naloži v torbo, ki jo je imel s seboj.

Ko je zaposlena dala vsebino sefa v torbo, ji je obtoženec znova zagrozil s pištolo in zahteval, naj mu izroči vredne predmete tudi iz omare v pisarni. Nato ji je zavezal roke in noge ter v usta stlačil ruto ter ji rekel, naj bo tiho, dokler ne bo zapustil prostorov.

Tožilstvo je tudi predlagalo, da bi obtožencu sodili v odsotnosti.

Hrvaški mediji poročajo, da so Stunkovića prijeli 2. novembra lani na območju Novega mesta ter da mu je sodišče naložilo hišni pripor, v katerem se nahaja z elektronsko zapestnico.

Po prijetju Stunkovića so hrvaški mediji poročali, da gre za tatu, ki je že bil obsojen v Sloveniji na osem let zapora zaradi ropa 71.000 evrov v Čateških toplicah leta 2007. Zdravil naj bi se tudi zaradi odvisnosti od mamil.

Na Hrvaškem Stunkovića poznajo tudi kot roparja z vrtnico, ker je pred ropom v Moro & Kunst zaposleni podaril vrtnico za 8. marec.